Als de marktomstandigheden wijzigen, moet u ook uw financiële ambities aanpassen
‘Ken uzelf’: die wijsheid gaat zeker op voor beleggers. Voor de samenstelling van de ideale portefeuille - die bestaat uit allerlei activa met specifieke risico’s – brengt uw bankier bij vermogensbeheer vooraf uw beleggersprofiel in kaart. Daarbij houdt hij rekening met uw financiële en familiale toestand, uw doel, uw verwachtingen en uw risicobereidheid. Via een vragenlijst polst hij naar uw kennis van en ervaring in beleggingsproducten en van de markten.
‘Als belegger moet je in de eerste plaats je doelstellingen vastleggen’, bevestigt Marc De Ceuster, hoogleraar economie aan de Universiteit Antwerpen en academic director van de Antwerp Management School. ‘Daarbij is de juiste volgorde erg belangrijk. Voor de meeste mensen is het behoud van hun levensstandaard de primaire doelstelling. Daarna volgen andere objectieven, zoals een wereldreis, een mooi schilderij of de kinderen helpen als die het huis verlaten.’
Portefeuille samenstellen
‘Afhankelijk van de specifieke doelen, bouw je een portefeuille op met de gepaste financiële producten’, zegt De Ceuster. ‘Je kunt zo’n portefeuille vergelijken met een auto. Ook die heeft een hoofddoel: je van punt A naar punt B brengen. Om die doelstelling te bereiken, is de wagen opgebouwd uit allerlei onderdelen: de motor, de versnellingsbak, de airbags, … Elk element heeft zijn eigen functie en unieke specificaties. Dat is ook zo voor de verschillende activa van uw beleggingsportfolio.’
De samenstelling van uw portefeuille is dus gebaseerd op uw persoonlijke beleggersprofiel. Maar wat als de marktomstandigheden wijzigen: moet u uw profiel dan aanpassen? ‘Neen, dat zou de wereld op zijn kop zijn’, waarschuwt professor Marc De Ceuster. ‘Je beleggersprofiel houdt rekening met een bepaalde, persoonlijke risicotolerantie in functie van je vooropgestelde doelstellingen. En die staan los van de marktomstandigheden. Je verandert de onderdelen van je wagen toch ook niet zodra je in de file staat?’
Ongeacht de markt
Toch kan uw beleggersprofiel wél door de jaren heen wijzigen, maar dan ongeacht wat er gebeurt op de financiële markten. ‘Op latere leeftijd of als je bijvoorbeeld een bepaalde doelstelling bereikt hebt, krijg je als belegger mogelijk andere prioriteiten’, verduidelijkt De Ceuster. ‘Ook een belangrijke gebeurtenis in je leven - je trouwt, je krijgt een kind of je erft - kan je eerdere doelstellingen beïnvloeden. Dat heeft gevolgen voor je risicohouding en dus ook voor je beleggersprofiel.’
- WIST U DAT...
- kalmte echt loont, zowel bij een tegenvallende als in een meezittende markt? Houd dus altijd de lange termijn én uw plan voor ogen.
- beleggingen meestal niet in lineaire lijn omhoog of omlaag gaan?
- u uzelf af en toe de vraag moet stellen of uw financiële ambities nog kloppen in uw huidige situatie? Zo kunt u op tijd bijsturen.
- u nu al het best denkt aan uw volgende doel? Want uw prioriteiten kunnen verschuiven.
- het goed is dat uw bank op de hoogte blijft van uw financiële ambities? Dan kan die gepast reageren bij marktwijzigingen.
- de meeste beleggers het emotioneel onbehagen bij verlies bijna twee keer zwaarder voelen dan het positief gevoel bij een equivalente winst?
- Binck als vermogensbeheerder kan ingrijpen bij een dalende markttrend, dankzij actieve risicobeheersing? Met Laten Beleggen volgen we de markt dagelijks en gaan we voor groei van uw vermogen bij een stijgende markt. Daalt de markt? Dan treedt de actieve risicobeheersing in werking en streven we naar behoud van uw belegd vermogen. Ontdek meer over Laten Beleggen.
Aan beleggen zijn steeds kosten en risico’s verbonden.
Ga voor optimale spreiding en de kans op een groter rendement in uw portefeuille dankzij de kern-satelliet strategie.
Ontdek er hier alles over.