Canada zegt India de wacht aan na moord op sikh-activist
De moord op een sikh-activist heeft geleid tot een diplomatieke ruzie tussen India en Canada. Beide landen hebben elkaars ambassadeur uitgewezen.
Canada heeft maandag zes Indiase diplomaten, onder wie de ambassadeur, het land uitgewezen wegens betrokkenheid bij de moord op een sikh-activist. De moord maakte volgens de Canadese autoriteiten deel uit van een criminele operatie tegen Indiase dissidenten in ballingschap. 'We hebben overtuigend bewijs dat agenten van de Indiase regering betrokken zijn bij activiteiten die een significante bedreiging vormen voor de openbare veiligheid', zei de Canadese premier Justin Trudeau.
Trudeau had India er eerder al van beschuldigd de hand te hebben gehad in de moord op Hardeep Singh Nijar. Die werd in juni vorig jaar doodgeschoten voor een sikhtempel in een voorstad van Vancouver. De 45-jarige Nijjar was actief in een separatistische beweging die streefde naar een onafhankelijke staat voor de Indiase sikhs. India beschouwde hem als een terrorist. Nijjar was in 1997 naar Canada gevlucht, waar hij in 2015 de Canadese nationaliteit kreeg.
Ze ontkenden, verdoezelden en vielen mij persoonlijk aan.
'De Indiase regering beging een fatale fout door te denken dat ze op Canadees grondgebied criminele activiteiten tegen Canadese burgers kon steunen', zei Trudeau. De premier veroordeelde de 'grove schending van de soevereiniteit van Canada en van het internationale recht'. India ontkende de aantijgingen en zei dat Trudeau 'een politieke agenda' volgt door 'extremisme, geweld en separatisme te steunen'. De regering in New Delhi wees ter vergelding zes Canadese diplomaten het land uit, onder wie de ambassadeur.
De breuk tussen beide landen kwam er nadat de Indiase overheid geweigerd had mee te werken aan het Canadese onderzoek naar de moord op Nijjar. 'Ze ontkenden, verdoezelden en vielen mij persoonlijk aan', zei Trudeau. Canada had India gevraagd de diplomatieke immuniteit van zes diplomaten op te heffen, zodat ze konden worden ondervraagd. Omdat New Delhi niet op dat verzoek inging, zat er volgens Trudeau niets anders op dan het zestal het land uit te wijzen.
Berucht misdaadsyndicaat
Volgens Canada heeft India een heel netwerk op poten gezet om Indiase dissidenten onder druk te zetten. Naast moord en aanslagen gaat het ook om afpersing, liet de politie maandag weten. New Delhi zou ook de georganiseerde misdaad inzetten om tegenstanders te intimideren. Daarbij dook de naam op van Lawrence Bishnoi, het hoofd van een berucht misdaadsyndicaat. Bishnoi zit in India in de cel in afwachting van een rist processen wegens moord, afpersing en terrorisme.
Canada biedt onderdak aan de grootste sikhgemeenschap buiten hun thuisstaat Punjab.
Canada biedt onderdak aan de grootste sikhgemeenschap buiten hun thuisstaat Punjab. De afgelopen jaren reageerde de hindoenationalistische regering van premier Narendra Modi steeds bitsiger op de protesten van de sikhminderheid. Ook in de Verenigde Staten wordt de Indiase regering verdacht van operaties tegen sikhactivisten. Volgens de autoriteiten in New York waren Indiase agenten vorig jaar betrokken bij een moordpoging op een activist.
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly zei dat ze nauw contact heeft met haar collega's in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw Zeeland. De vijf landen, die elk een aanzienlijke Aziatische gemeenschap hebben, vormen samen de Five Eyes-alliantie waarin ze informatie delen. Joly waarschuwde de partners dat de Indiase autoriteiten zware druk uitoefenen op Zuid-Aziatische activisten.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Chaos in Zuid-Korea nadat president clasht met parlement over staat van beleg
- 4 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis