Zuid-Koreaans grondwettelijk hof brengt afgezette interim-president weer aan de macht
Het Zuid-Koreaanse grondwettelijk hof verwerpt het besluit tot afzetting van interim-president Han Duck-soo. De uitspraak brengt Han onmiddellijk terug aan de macht. Maar daarmee is de politieke onzekerheid in het land niet ten einde.
Sinds december vorig jaar bevindt Zuid-Korea zich in politiek onzekere tijden. Het begon met de staat van beleg, die toenmalig president Yoon Suk-yeol uitriep in een machtsspel met de oppositie. Door alle politieke activiteiten te verbieden wou hij het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, buitenspel zetten. Maar onder druk van de bevolking en het parlement kwam Yoon hierop terug. De oppositie slaagde er daarna in Yoon af te zetten.
Daardoor werd de toenmalige premier Han Duck-soo - die benoemd was door Yoon - de waarnemende president. Na twee weken werd ook hij afgezet door het parlement omdat hij weigerde nieuwe rechters voor het grondwettelijk hof te benoemen. Het was de eerste keer dat een waarnemend president in Zuid-Korea weggestemd werd. Han maakte plaats voor vicepremier en minister van Financiën Choi Sang-mok, die volgens de wet de volgende in de hiërarchie is.
De afzetting van Yoon en Han was voorlopig slechts een schorsing. Of ze definitief uit hun ambt zouden worden gezet, hing af van het grondwettelijk hof. Maandag heeft het hof besloten de afzetting van Han te verwerpen, waardoor hij direct in zijn functie wordt hersteld. Er wordt verwacht dat het hof binnen enkele dagen ook een uitspraak zal doen over de afzetting van Yoon. Als het hof zijn afzetting goedkeurt, worden binnen 60 dagen nieuwe presidentiële verkiezingen gehouden.
Lim Ji-bong, een professor rechten aan de Sogang Universiteit, verwacht dat de rechtbank Yoon zal wegsturen. De rechters zullen willen laten zien dat ze 'eensgezind een moedige beslissing kunnen nemen om de nationale verdeeldheid niet verder te verdiepen', zei hij.
Wijsheid
Zuid-Korea kan de politieke onzekerheid missen als kiespijn. Het is een van de meest exportgevoelige landen ter wereld en bijgevolg erg kwetsbaar voor protectionistische maatregelen van handelspartners. Het land heeft al te kampen met Amerikaanse tarieven op staal en aluminium. Onlangs bekritiseerde de Amerikaanse president Donald Trump Zuid-Korea voor de 'hoge tarieven' op Amerikaanse exportproducten.
'Als waarnemend president zal ik mijn best doen om een stabiel staatsbestuur te handhaven en alle wijsheid en capaciteiten in te zetten om de nationale belangen in de handelsoorlog veilig te stellen', zei Han in een televisiecommentaar kort na de uitspraak van het grondwettelijk hof.
Meest gelezen
- 1 Familieman Willy Naessens schonk ook twee externen het vertrouwen voor zijn opvolging
- 2 Tesla ziet verkoop in België met twee derde terugvallen
- 3 De Wever heeft nog altijd geen akkoord over hoger defensiebudget
- 4 Loopbaancheques voor heel april in 7,5 minuten de deur uit
- 5 Democratische overwinning in Wisconsin is tegenslag voor Trump en Musk