Topindustriëlen zien wereld splitsen in competitieve handelsblokken
80 procent van de grote Europese bedrijfsleiders ziet de wereld splitsen in economische blokken, blijkt uit een bevraging bij een selecte club van grote Europese bedrijven.
80 procent van de grote Europese bedrijfsleiders ziet de wereld splitsen in economische blokken, blijkt uit een bevraging van de denktank The Conference Board bij leden van de European Round Table for Industry (ERT), een selecte club van grote Europese bedrijven waaronder het Belgische Solvay en Umicore.
Na de terugtrekking van bedrijven uit Rusland verwacht bijna de helft van de Europese CEO’s en bestuursvoorzitters een versnelde afbouw van de banden met China. In de VS ziet zo’n 60 procent van de grote bedrijfsleiders een evolutie naar een bipolaire machtsverdeling tussen het Westen en China met zijn bondgenoten.
De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva wees zondag op toenemende risico op economische blokvorming. ‘Regeringen mogen zich niet overgeven aan een geo-economische fragmentatie, die onze wereld armer en gevaarlijker zal maken.'
'Strategische autonomie'
Volgens de meerderheid van de ERT-leden zal Europa meer op zichzelf terugplooien. Steeds meer sectoren zullen onder de noemer van nationale veiligheidsprioriteiten komen te staan, wat een vrijgeleide kan vormen voor meer staatssteun. Verder zal buitenlandse afhankelijkheid worden afgebouwd voor meer 'strategische autonomie’ en zal de integratie van de Europese interne markt versnellen, is de overtuiging.
Ook elders in de wereld worden de banden met bondgenoten aangehaald en geldt de eigen bevoorrading als prioritair. Volgens het IMF hebben sinds de oorlog in Oekraïne al 30 landen de handel in voedsel, energie of andere grondstoffen beperkt uit vrees voor tekorten of om druk uit te oefenen op andere staten. India en China handelen nog met Rusland, terwijl Europa en de VS hun sancties tegen Moskou opschroeven.
Davos
Het Wereld Economisch Forum in Davos is al jaren een informele meet-and-greet tussen politici en zakenmensen over wereldwijde sociale en economische problemen. Hoewel er dit jaar knelpunten in overvloed zijn, lijkt het onwaarschijnlijk dat veel oplossingen worden gevonden. De afwezigheid van veel belangrijke namen lijkt illustratief voor de groeiende afstand tussen de grootmachten. De Russen zijn niet uitgenodigd, de Amerikaanse president Joe Biden gaf verstek en de Chinese, Britse en Franse staatsleiders kwamen niet opdagen. Wie wel naar Davos is afgezakt, is NAVO-baas Jens Stoltenberg. Hij hamerde dinsdag op de gevaren van Chinese investeringen in 5G.
Andere resultaten uit de bevraging van The Conference Board wijzen op sombere vooruitzichten onder Europese CEO's voor de economie en industrie. 61 procent verwacht dat de situatie de volgende zes maanden nog zal verslechteren. Opvallend is wel dat een meerderheid van de industriëlen positieve verwachtingen heeft over de Europese evolutie van de werkgelegenheid, verkoopcijfers en kapitaalinvesteringen.
Meest gelezen
- 1 Familieman Willy Naessens schonk ook twee externen het vertrouwen voor zijn opvolging
- 2 Tesla ziet verkoop in België met twee derde terugvallen
- 3 Voordelig geld uit bedrijf halen? Jambon laat keuze tussen oud en nieuw regime
- 4 De Wever heeft nog altijd geen akkoord over hoger defensiebudget
- 5 Loopbaancheques voor heel april in 7,5 minuten de deur uit