Xi Jinping en Joe Biden akkoord over hervatting militaire communicatie
De Amerikaanse president en zijn Chinese evenknie willen ook meer commerciële vluchten tussen beide landen. Dat bleek na de eerste topontmoeting in een jaar.
Tijdens een topontmoeting in de buurt van San Francisco zijn de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping het na een onderhoud van zo'n vier uur eens geworden dat de militaire communicatie tussen beide landen hervat wordt.
Die communicatie moet de relaties stabiliseren na jaren van onrust over een mogelijk conflict over Taiwan. Dat werd woensdag meegedeeld op een persconferentie.
De Chinese bedreigingen tegen Taiwan, een bondgenoot van de VS, vertroebelden de voorbije jaren de verstandhouding tussen beide landen. Peking beschouwt het eiland als een afvallige provincie.
China had de militaire communicatie met de VS gestopt nadat Nancy Pelosi, de toenmalige voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, in de zomer van 2022 in Taiwan op bezoek was geweest. Het beruchte incident met de Chinese spionageballon boven de VS, in februari van dit jaar, koelde de bilaterale betrekkingen nog verder af.
Er werd gespannen uitgekeken naar wat het eerste bezoek van de Chinese president aan de Verenigde Staten sinds 2017 zou opleveren. Biden verwelkomde zijn collega woensdagavond in het historische Filoli-landgoed, een kleine 50 kilometer ten zuiden van San Francisco.
China toonde zich ook bereid de export naar Mexico aan te pakken van chemische stoffen die gebruikt worden om de pijnstiller fentanyl te maken, die tot een verslavingsepidemie in de VS heeft geleid. Daarnaast komen er ook opnieuw meer commerciële vluchten tussen China en de VS.
Na de zorgvuldig geplande topontmoeting, aan het eind van een solo-persconferentie, kreeg Biden de vraag voorgeschoteld of hij nog altijd van mening was dat Xi Jinping een dictator is, zoals hij in juni al eens zei.
'Dat is hij', antwoordde Biden, bericht het nieuwsagentschap Reuters. 'In de zin dat hij een communistisch land bestuurt gebaseerd op een vorm van bestuur die totaal verschillend is van de onze.'
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis