Advertentie

Naar rood-groene coalitie in Berlijn

De sociaaldemocratische burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, heeft zoals verwacht de verkiezingen gewonnen in de Duitse hoofdstad. Hij moet wellicht de linkse coalitie inruilen voor een rood-groene combinatie. De christendemocraten van bondskanslier Angela Merkel komen met lichte winst toch nog uit op de tweede plaats in Berlijn, voor de groenen.

Volgens de exitpolls van de televisiezenders kwam de SPD van burgemeester Klaus Wowereit uit op 29,5 procent van de stemmen. Daarmee tekent de emblematische Wowereit wel een licht verlies op.

Maar omdat de radicaal linkse partij Die Linke veel stemmen verloor en zakte tot 11,5 procent van de stemmen, zal hij de reeds bijna tien jaar regerende roodrode coalitie wellicht niet verder kunnen zetten. Als meest waarschijnlijke optie tekent zich een roodgroene coalitie af.

Advertentie

Regering

De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel wonnen licht terrein tot 23,5 procent. Ze stootten daarmee de groenen van de tweede plaats. De groenen kwam uit op 18 procent.

De liberalen, die samen met de christendemocraten het land besturen, haalden voor de vijfde keer dit jaar de kiesdrempel van vijf procent niet. Ze strandden op 2,0 procent en vliegen uit het Berlijnse deelstaatparlement.

Daarmee is het de verkiezing in Berlijn voor de regering in rooms-blauwe coalitie van Merkel opnieuw een nederlaag. Het is al de zesde opeenvolgende keer dat Merkel bij een deelstaatverkiezing in het zand bijt.

Piraten

De grootste verrassing van de stembusgang in Berlijn is de piratenpartij. Met een score van 8,5 procent behaalde de Piratenpartei een zitje in het Berlijnse deelstaatparlement.

Noordfonds

De volgende uitdaging van de regering in Berlijn wordt de stemming op 29 september over het verhogen van het Europese noodfonds EFSF en de uitbreiding van de taken van dat reddingsfonds. Wellicht is er voldoende meerderheid voor het plan. Maar de oppositie komt vooral uit de partij van Merkel zelf en van de liberale FDP. Veel rebellie uit eigen rangen kan het Merkel dus moeilijk maken.

De stemming over het nieuwe Europese noodfonds vanaf 2013, het ESM, zal pas in 2012 gebeuren. Officieel omdat de teksten nog niet klaar zijn. Officieus omdat zowel de liberalen als christendemocraten hun partijcongres van november, dat ongetwijfeld over Europa en de euro zal draaien, niet verder willen belasten.

Advertentie

 

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een vestiging van restaurantketen Lunch Garden.
Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
De noodlijdende restaurantketen Lunch Garden gaat het faillissement aanvragen, gevolgd door een gedeeltelijke overname door investeerder CIM Capital. Dat vernam de redactie.
Gesponsorde inhoud