FN Herstal, de 'smoking gun' van Wallonië
In de heisa rond de opheffing van het Europese wapenembargo voor Syrië begin deze week, zweeg de Waalse wapenfabrikant FN Herstal als vermoord. De Syrische rebellen zwaaien dan ook al langer met FN-wapens. Portret van Belgiës meest gesloten staatsbedrijf. 'Het economische belang is het enige dat telt.'
Gewoontegetrouw hield de top van het Waalse wapenbedrijf FN Herstal deze week de lippen stijf opeen, toen bekend werd dat het Europese wapenembargo tegen Syrië werd opgeheven. Op onze vraag wat de gevolgen zijn van deze beslissing voor de activiteiten van het bedrijf, kwam geen enkel antwoord. Dan maar zelf op zoek naar verklaringen waarom er zo’n waas van geheimzinnigheid hangt rond deze internationale wapengroep, wereldwijd marktleider in de productie van kleine vuurwapens, met ruim 2.400 mensen op de loonlijst.
Overheid wapenhandelaar
De Waalse overheid is sinds 1997 als enige aandeelhouder voor 100% eigenaar van de Herstal-groep, het moederbedrijf boven FN Herstal. De overheid als wapenhandelaar, niet meteen iets waar je mee uitpakt. Pittig detail: diezelfde regering keurt ook sinds 2003 alle exportlicenties voor Waalse wapens goed, dus ook die van FN Herstal, waarvan ze de volle eigenaar is. Een sluimerend belangenconflict, stellen critici.
FN Herstal en de Waalse regering spelen steeds de vermoorde onschuld omdat ze officieel geen wapens uitvoeren naar de Syrische rebellen. Maar in realiteit weten ze maar al te goed dat die wapens hun weg vinden naar het Syrische conflictgebied. Het Midden-Oosten is jaarlijks goed voor 46% van alle Waalse wapenexportlicenties. En de grootste afnemer in deze regio is Saudi-Arabië: goed voor 39,3%, of 253 miljoen euro.
‘Je kunt rustig stellen dat circa de helft van dat bedrag naar vuurwapens en munitie van FN Herstal vloeide,’ zegt Luc Mampaey van de Groupe de Recherche et d'Information sur la Paix et la Sécurité. Kenners stellen dat Saudi-Arabië de voorbije jaren een hallucinant arsenaal aan wapens heeft opgestapeld. Vele malen groter dan de legitieme noden van zijn leger. Het risico is zeer reëel dat het land Syrische rebellen bevoorraadt met die overschotten.
Werk boven alles
De vakbonden bij FN liggen er alvast allemaal niet wakker van. 'Het economische belang is het enige dat telt’, zegt CSC-vakbondsman Pascal Potavilo. Voor hij bij FN Herstal aan de slag ging, was hij een arbeider in de staalnijverheid. ‘Als ik nu zie wat met mijn collega’s bij Arcelor-Mittal is gebeurd, dan is de rekening vlug gemaakt. Wij kiezen voor het volledige behoud van de tewerkstelling.’
Lees morgen het uitgebreide portret van FN Herstal.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 BYD staat op het punt Tesla te overklassen als grootste e-automaker ter wereld
- 5 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse