Advertentie

Ecolo kiest met voorzittersduo Samuel Cogolati en Marie Lecocq voor vernieuwing

Samuel Cogolati en Marie Lecocq

Niet partijtenoren Gilles Vanden Burre en Marie-Colline Leroy maar wel jongelingen Samuel Cogolati en Marie Lecocq worden de nieuwe co-voorzitters van Ecolo. Ze moeten als vernieuwers de Franstalige groenen vanuit de oppositie weer op de kaart zetten.

Samuel Cogolati (35) en Marie Lecocq (32) zijn zaterdag tijdens de algemene vergadering van Ecolo in Louvain-la-Neuve benoemd tot covoorzitters van de partij. Ze volgen het duo Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane op, die na de verkiezingsnederlaag van 9 juni ontslag namen.

Cogolati en Lecocq haalden het overtuigend van hun tegenstanders, de tandem Marie-Colline Leroy (40) en Gilles Vanden Burre (46). Dat is opvallend omdat zij absolute kopstukken van hun partij zijn: Vanden Burre was de afgelopen jaren fractieleider in de Kamer en Leroy is ontslagnemend staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

Advertentie

Geen van beiden werd herverkozen bij de verkiezingen van 9 juni. Dat geldt ook voor oud-Kamerlid Cogolati. Lecocq is wel verkozen, als Brussels Parlementslid. Cogolati en Lecocq haalden 70 procent van de meer dan 800 stemmen binnen, een opvallend overtuigende overwinning.

Verbreding

Na regeringsdeelname op alle bestuursniveaus - federaal, in Wallonië, in de Franse Gemeenschap en in Brussel - draaiden de verkiezingen van 9 juni uit op een flop voor de Franstalige groenen. Ecolo halveerde in Wallonië van 14 naar 7 procent. Het houdt van de 13 Kamerleden er nog maar twee over.

De kans is erg groot dat Ecolo overal in de oppositie belandt. In Wallonië en de Franse Gemeenschap hebben MR en Les Engagés een meerderheid gevormd en ook de federale onderhandelingen zijn van start gegaan zonder de groenen. Ook in Brussel, waar Ecolo tegen de verwachtingen in tot 10 procent halveerde, is de kans op regeringsdeelname beperkt.

Cogolati en Lecocq moeten Ecolo vanuit de oppositie dus opnieuw op de kaart proberen te zetten. Met de 35-jarige Luikenaar en de 32-jarige Brusselse kiezen de Franstalige groenen duidelijk voor vernieuwing. De druk is hoog: in oktober komen er al lokale verkiezingen aan.

Advertentie
Advertentie

'Jullie hebben een duidelijk signaal gegeven van volks ecologisme', zei Cogolati na de stemming. 'Jullie hebben gekozen voor een ecologisme dat moet geruststellen, beschermen en inspireren.'

De nieuwe voorzitters willen de partij verbreden. 'Volksecologie heeft iedereen nodig', zei Lecocq. 'We willen de deuren en ramen van de partij opengooien voor buurtverenigingen, de academische wereld, vakbonden en ondernemers, en een nog sterkere alliantie met Groen.'

Kerncentrale van Tihange

Cogolati is jurist van opleiding en spreekt, dankzij zijn doctoraat aan de KU Leuven, uitstekend Nederlands. Hij kwam in Vlaanderen vooral in de aandacht met zijn werk rond het Chinese regime, waarvoor hij uiterst kritisch is. Cogolati werd ook al het slachtoffer van tegenmaatregelen door China, zoals een hacking en sancties.

Cogolati groeide op in een gezin met Spaanse en Italiaanse roots vlakbij de kerncentrale van Tihange en is ook de nucleaire specialist van de partij. Op zijn tiende zat hij in de gemeentelijke jeugdraad, op zijn veertiende werd hij actief bij Ecolo.

Lecocq is oorspronkelijk afkomstig uit Rochefort maar verhuisde later naar Etterbeek. Ze is politicologe en was een tijdlang actief bij de Franstalige koepel van ngo's. Ook was ze lerares in het secundair onderwijs. Ze werd in 2019 voor het eerst in Brussel verkozen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud