Advertentie

Vlaamse overheid schrapte 1.400 jobs, maar liet die uitvoeren door consultants

Het Rekenhof merkt op dat externe consultants kerntaken van overheidsentiteiten overnemen. ©thomas ost

De Vlaamse overheid schrapte bijna 1.400 jobs, maar huurde vervolgens vaker externen in voor hetzelfde werk. Dat concludeert het Rekenhof uit onderzoek naar de personeelsbesparing onder de regering-Jambon.

Het Rekenhof is in een nieuw rapport kritisch voor de besparingsoperatie op personeel bij de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering beloofde begin deze legislatuur 1.440 jobs te schrappen om de jaarlijkse loonkosten met 75 miljoen euro te verminderen. Maar dat is volgens het Rekenhof, dat toezicht houdt op de overheidsfinanciën, niet gelukt.

De overheid knipte wel degelijk in het personeel. De afgelopen legislatuur verdwenen bijna 1.400 jobs bij 53 overheidsentiteiten. Dat gebeurde vooral door vertrekkers niet te vervangen, niet door gedwongen ontslagen.

Advertentie

Geen besparing

Maar van een besparing is niet echt sprake, merkt de toezichthouder. In werkelijkheid steeg het personeelsaantal bij de overheid van 29.011 naar 29.119. Dat komt omdat sommige diensten - zoals Opgroeien, de loodsen bij het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, personeel van de justitiehuizen - uit de besparingsoefening zijn gehouden. 'De vrijgekomen ruimte door de besparing is benut voor extra aanwervingen voor bijkomende opdrachten uit het regeerakkoord, crisissituaties en het relanceplan, die buiten de rapportering van de besparingen blijven', aldus het Rekenhof.

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Daar komt bij dat de overheid door te besparen op eigen personeel meer taken uitbesteedt aan externen. Twee derde van de overheidsentiteiten doet dat. Vaak gaat het niet om eenmalige opdrachten, maar om kerntaken van de dienst. De kostenefficiëntie wordt zelden geëvalueerd. Als dat wel gebeurt, blijkt de inzet van derden vaak duurder. De consultancyuitgaven stegen tussen 2019 en 2022 met 106 miljoen euro. 'Globaal gezien zijn de kosten voor dienstverlening door derden duidelijk toegenomen', zegt het Rekenhof.

Werkstress

De administratie heeft de impact van de besparingen op het welzijn van medewerkers niet gemonitord. Het Rekenhof organiseerde daarom een bevraging, waaruit bleek dat de werkdruk en de werkstress bij het personeel zijn toegenomen. Het aantal langdurig zieken en personeelsleden met deeltijdse prestaties om medische redenen is meer dan verdubbeld, net als de afwezigheidsduur van personeel. 'De beoogde ambities voor een slanke, performante, burgergerichte en toegankelijke overheid zijn niet gestructureerd, maar eerder ad hoc en beperkt behaald.'

De Vlaamse oppositiepartij Groen en Vooruit hekelden eerder al de inzet van consultants. 'Het Rekenhof bevestigt wat wij vreesden: de opeenvolgende besparingen van de centrumrechtse, Vlaamse regeringen hebben er diep ingehakt en hebben grote gevolgen voor de dienstverlening naar de burgers', zegt Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege. Ook Vooruit laakt de besparingen. 'De Vlaming kan niet meer rekenen op de overheid voor fundamentele kerntaken', zegt Hannelore Goeman.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Federaal vicepremier en minister van Financiën Jan Jambon (N-VA).
Bedrijfsleiders ongerust over inperking voordelen alle aard
De regering-De Wever wil het loon dat bedrijfsleiders zich in de vorm van een voordeel van alle aard uitkeren - zoals een bedrijfswagen of de betaling van sociale bijdragen door de vennootschap - plafonneren. De precieze modaliteiten zijn nog niet bekend, en dat creëert onrust bij ondernemers.
Gesponsorde inhoud