Advertentie

Open VLD en Vooruit gaan Gent met Groen besturen

De huidige burgemeester, Mathias De Clercq, wordt wellicht ook de nieuwe burgervader van Gent. ©Photo News

In Gent heeft de sociaal-liberale stadslijst Voor Gent zondag een ontwerpakkoord met Groen bereikt. Maandagavond stemmen de partijleden over de nieuwe coalitie.

Er zit eindelijk schot in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Gent. Groen heeft een ontwerpakkoord beet met de sociaal-liberale stadslijst Voor Gent. De onderhandelingen gingen naar verluidt zowel over de inhoud als over de bevoegdheden voor een volgende bestuursperiode. Groen spreekt van een 'sterk akkoord', zonder verdere commentaar.

Het voorakkoord moet immers nog worden voorgelegd aan de leden van de onderhandelende partijen. Dat gebeurt maandagavond om 19 uur. Als de formule groen licht krijgt, blijft Mathias De Clercq burgemeester. Hij is de stemmenkampioen van de grootste lijst in de coalitie.

Advertentie

Voor Gent haalde de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, en kwam daardoor aan zet in de onderhandelingen. Groen kwam als tweede grootste partij uit de bus. Maar de eerste gesprekken tussen de stadslijst en Groen verliepen stroef. De Clercq verkoos de N-VA en kwam vorige maand tot een akkoord met de Vlaams-nationalisten.

Dat leidde tot dagenlang straatprotest omdat Groen uit het stadsbestuur zou verdwijnen. Uiteindelijk stemden de leden van Vooruit het akkoord met de N-VA weg. Omdat Voor Gent zijn eerste kansen verspeelde, kwam Groen aan zet om de nieuwe coalitie te smeden. Die poging, met eerst een rol voor Groen-oudgediende Vera Dua en later voor federaal boegbeeld Petra De Sutter, leidde afgelopen weekend tot een voorakkoord.

Als ook dat zou worden weggestemd, krijgt de N-VA nog twee weken het initiatiefrecht om te onderhandelen. De partij kan dan in principe aanknopen met de stadslijst om een nieuw ontwerpakkoord te onderhandelen. Een combinatie van Groen met CD&V en de N-VA is mathematisch mogelijk, maar die piste werd eerder al geschrapt.

Als het voorakkoord wordt bevestigd, kunnen Groen, Open VLD en Vooruit de stad opnieuw besturen met 33 van de 53 zetels. CD&V, dat vandaag nog meebestuurt, verdwijnt naar de oppositiebanken.

Bij Vooruit leidde de verwerping van het eerste akkoord tot het ontslag van onderhandelaar Astrid De Bruycker en Gents voorzitter Joris Vandenbroucke. Sindsdien voeren Freya Van Den Bossche en Rudy Coddens de onderhandelingen namens de socialistische flank van de stadslijst. Bij Open VLD, waar de leden het akkoord met 97,5 procent goedkeurden, bleven onderhandelaars Christophe Peeters en Sofie Bracke wel op post.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud