Advertentie

CD&V en N-VA verzetten zich tegen vermogenstoets voor renovatiepremies

©BELGA

Regeringspartijen CD&V en N-VA verzetten zich tegen de mogelijke invoering van een vermogenstoets bij de toekomstige toekenning van renovatiepremies. De twee partijen gaan daarmee in tegen de plannen van minister van Energie, Klimaat en Wonen Melissa Depraetere (Vooruit).

Voor de toekenning van 'Mijn VerbouwPremie' - die onder meer geldt voor de renovatie van ramen, deuren en daken of de aankoop van een warmtepomp - wordt vandaag enkel gekeken naar het inkomen. Minister Depraetere wil in de toekomst ook rekening houden met het vermogen, zo bleek uit de beleidsnota die De Tijd kon inkijken.

Bedoeling is dat vermogende Vlamingen minder hoge of misschien zelfs helemaal geen renovatiepremies meer kunnen aanvragen. Gezinnen die het niet breed hebben, hebben dan weer recht op hogere premies. De Vooruit-minister verwijst naar de vermogenstoets die al bestaat voor de toekenning van sociale huurwoningen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de aanvrager zelf uittreksels van zijn spaar-, betaal-, termijn- en/of effectenrekeningen voorleggen.

Advertentie

De premies moeten terechtkomen bij de mensen die ze het meeste nodig hebben. Ze zijn niet bedoeld voor CEO’s die zichzelf een laag loon uitkeren en toch in aanmerking komen.

Melissa Depraetere
Vlaams minister van Wonen (Vooruit)

Die plannen botsen op kritiek. Niet alleen van oppositiepartij Open VLD, die bij monde van Marianne Verhaert waarschuwde voor een 'heksenjacht' waarvan de 'hardwerkende Vlaming' de dupe zal worden, maar ook van coalitiepartners CD&V en de N-VA. Zo verzetten Robrecht Bothuyne (CD&V) en Mieke Claes (N-VA) zich tegen zo'n vermogenstoets. 

Terwijl Vooruit-parlementslid Kelly Van Tendeloo de vermogenstoets nog wel bestempelde als 'de beste garantie op een eerlijke verdeling van verbouwpremies' leek minister Depraetere toch lichtjes gas terug te nemen over de vermogenstoets. Zo hamerde ze vooral op een juiste verdeling van de premies en op het aanpakken van misbruik en oneerlijke situaties.

'De premies moeten terechtkomen bij de mensen die ze het meeste nodig hebben. Ze zijn niet bedoeld voor CEO's die zichzelf een laag loon uitkeren en toch in aanmerking komen', aldus Depraetere. 'Dat misbruik moeten we eruit halen. Dat is exact wat ik voorstel. Hoe we dat gaan uitwerken, is een werk van de hele regering.'

Volgens PVDA-fractieleider Jos D'Haese krabbelt Depraetere daarmee terug. Parlementslid Bothuyne begreep uit het antwoord van de minister alvast dat de vermogenstoets er niet komt en ook collega Claes vond het antwoord van de minister 'meer genuanceerd' dan de 'voorbarige' uitspraken over de vermogenstoets.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud