Overheid betaalt helft van Belgische beroepsbevolking
Door de explosieve toename van het aantal tijdelijk werklozen heeft sinds deze week meer dan de helft van de Belgische beroepsbevolking recht op een loon of vervangingsinkomen van de overheid. Het gaat om bijna 3 miljoen mensen.
Sinds dinsdag zijn 1.075.000 Belgen tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Tel daar de 391.000 landgenoten in klassieke werkloosheid, de 843.000 ambtenaren en leerkrachten en de 647.000 werknemers uit de zorgsector bij en je komt aan bijna 3 miljoen landgenoten die betaald of gesubsidieerd worden door de overheid. Op een totale beroepsbevolking van 5,45 miljoen Belgen is dat meer dan een op twee.
Die situatie kan langer duren dan gedacht. Sinds dinsdag is het aantal ziekenhuisopnames sterker aan het toenemen dan de voorgaande dagen. En minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) acht de kans klein dat de scholen direct na de paasvakantie weer openen.
Volgens een studie van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) loopt de economische schade van de coronacrisis op tot 2,4 miljard euro per week. Als het huidige regime van lockdown light zes weken duurt, overleven we dat, zegt het VBO. Als de overheidsbeperkingen langer dan twaalf weken aanslepen, dreigt de schade zwaarder uit te vallen.
Omdat te veel bedrijven door absenteïsme en tijdelijke werkloosheid dreigen stil te vallen en omdat bepaalde sectoren - zoals transport en voeding - extra werk hebben, legden de sociale partners de voorbije dagen diverse voorstellen op de tafel van de federale regering om meer mensen aan het werk te houden. Het ABVV wil dat de Vlaamse energiebonus ook naar de werkenden gaat. Voka vraagt een prestatiepremie voor wie gaat werken. Ook een idee om de RSZ-kortingen uit te breiden, duikt op.
Vitale sectoren
Nadat bij velen de boodschap is blijven hangen om ‘in uw kot’ te blijven, bereiden de regeringen een tegencampagne voor om vitale economische sectoren niet te laten stilvallen.
In de federale regering valt te horen dat vooral gekeken wordt naar voorstellen die wettelijk haalbaar zijn en de begroting niet nog meer doen ontsporen. De maatregelen die het meest kans maken, zijn het wegwerken van de wettelijke en financiële drempels om tijdelijke werkloosheid, tijdskrediet en brugpensioen te cumuleren met een flexi-job of een tijdelijke job in kritische sectoren als de voeding of het transport.
De meeste mensen kunnen toch boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Jan Jambon (N-VA) Vlaams minister-president
Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hebben sommige sectoren te snel een beroep gedaan op tijdelijke werkloosheid. Tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement noemde hij de bouw en de dienstenchequebedrijven sectoren waar afstand houden wel degelijk gerespecteerd kan worden. ‘De meeste mensen kunnen toch boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt’, zei Jambon.
Meest gelezen
- 1 Hoe Donald Trump in enkele uren zelf zijn 'cool' verloor
- 2 Nasdaq sluit 4 procent lager na volatiele sessie
- 3 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'
- 4 Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
- 5 Magnette tackelt De Wever: 'Het moment om aan de goede kant te staan van de geschiedenis'