Didier Reynders zendt zijn zonen uit
De jaarlijkse diplomatieke stoelendans is rond. De diplomaten op kabinetten stellen hun carrière via een nieuwe post veilig. Vooral minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zendt zijn zonen (en dochter) uit.
De jaarlijkse diplomatieke stoelendans is rond. Bij die ‘diplomatieke beweging’ krijgen verschillende diplomatieke posten een nieuwe ambassadeur. Dit jaar gaat het om een dertigtal posten. De stoelendans wordt deze keer overheersd door de onzekerheid die de vorming van een nieuwe regering na 25 mei brengt. Veel diplomaten die nu op post zijn als adviseur op een kabinet, stellen hun carrière veilig door een nieuwe post binnen te halen.
Vooral minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zendt zijn zonen uit. Eerder schreef De Tijd al dat Reynders’ kabinetschef François de Kerchove ambassadeur wordt bij de NAVO. Adjunct-kabinetschef Willem Van de Voorde gaat naar Wenen. Luc De Lobel, een andere adjunct-kabinetschef van Reynders, gaat naar Marseille. Ook drie adviseurs van Reynders krijgen een nieuwe post: Christophe Payot (Doha), Patrick Hermann (Jakarta) en Roxanne de Bilderling (Nairobi).
Daarnaast wordt Hubert Cooreman, adviseur Internationale Relaties bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD)n ambassadeur in Pretoria. Zijn collega bij vice-premier Alexander De Croo (Open VLD), Jeroen Cooreman, gaat naar Bogota.
De puzzel is dit jaar iets later dan normaal gelegd omdat er lang discussie was over de post in Den Haag. Zowel CD&V als sp.a hadden een oogje op Nederland. Reynders wou bovendien Willem van de Voorde naar Den Haag sturen, maar dat voorstel botste op een njet.De post in Den Haag gaat uiteindelijk naar Chris Hoornaert, gewezen diplomatiek adviseur van Guy Verhofstadt. Hoornaert is als huidig ambassadeur voor de Antwerpse haven goed vertrouwd met belangrijke Nederlandse dossiers, zoals de IJzeren Rijn en de akkoorden met Nederland rond de uitdieping van de Schelde. Hij is van CD&V-signatuur.
De oppositie hekelt de jaarlijkse partijpolitieke puzzel. N-VA-senator Karl Vanlouwe diende deze legislatuur een wetsvoorstel voor meer transprantie over de diplomatieke benoemingen, maar dat voorstel werd weggestemd. ‘We vragen dat de minister van Buitenlandse Zaken voor elke diplomatieke beweging een advies aan het parlement vraagt’, zegt Vanlouwe. ‘Dat gebeurt vandaag al in de Verenigde Staten en in andere Europese landen. Zo kunnen we de ambassadeurs benoemen op basis van expertise in plaats van politieke kleur’, zegt Vanlouwe.
De volledige lijst:
- Abu Dhabi: Dominique Mineur
- Berlijn: Ghislain D'Hoop
- Bern: Frank Recker
- Beiroet: Alex Lenaerts
- Bogota: Jeroen Cooreman
- Brazzaville: Frédéric Renard
- Navo: François de Kerchove
- Caracas: Frank Van De Craen
- Den Haag: Chris Hoornaert
- Doha: Christophe Payot
- Jakarta: Patrick Hermann
- Kaboel: Pascal Gregoire
- Kiev: Luc Jacobs
- Kigali: Arnout Pauwels
- Kingston: Patrick De Beyter
- Koeweit: Andy Detaille
- Kuala Lumpur: Daniel Dargent
- Madrid: Pierre Labouverie
- Marseille: Luc De Lobel
- Nairobi: Roxanne de Bilderling
- New Delhi: Jan Luyckx
- Ottowa: Raoul Delcore
- Pretoria: Hubert Cooreman
- Pristina: later te bekijken
- Riyad: Geert Criel
- Rome Heilige Stoel: Bruno Nève de Mevergnies
- Sint-Petersburg: Filip Cumps
- Teheran: François Delhaye
- Tripoli: binnen twee maanden te evalueren op basis van de veiligheidstoestand
- Tunis: Bruno Van Der Pluijm
- Warschau: Colette Taquet
- Wenen: Willem van de Voorde
Meest gelezen
- 1 Brouwerij Huyghe is Trump te slim af en bespaart bom geld op importtarieven
- 2 Slechtste dag voor Bel20 sinds uitbraak corona
- 3 Baas Amerikaanse geheime dienst ontslagen
- 4 Vlaamse exporteurs na het salvo: ‘We gaan die tarieven niet zelf opeten, we rekenen ze door’
- 5 Amerikanen krijgen geen gouden tijdperk, wel hogere prijzen en lagere groei