Advertentie

De Wever biedt ontslag aan, maar krijgt week extra van de koning

Formateur Bart De Wever en koning Filip. ©BELGA

Formateur Bart De Wever heeft de koning zijn ontslag aangeboden nadat een ultieme poging om de federale formatie te redden op niets uitgedraaid is. De koning houdt het ontslag voorlopig in beraad en geeft De Wever een week extra tijd.

Vlak voor formateur Bart De Wever (N-VA) naar het paleis trok, zat hij maandagvoormiddag samen met de toponderhandelaars van de N-VA, de MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V. Die ultieme reddingspoging startte met vijf, maar eindigde met vier. Tegen het einde van de meeting verliet Vooruit-kopman Conner Rousseau de vergadering op vraag van de rest. Volgens Vooruit deelde Rousseau er nog eens mee 'dat de Vlaamse socialisten bereid zijn om te hervormen, maar met een evenwichtige verdeling van de lasten'. De andere partijen zagen echter geen opening bij Rousseau om de regeringsonderhandelingen op te starten. Daarna vertrok De Wever naar de koning.

Advertentie

De formateur bood er zijn ontslag aan, maar werd niet direct uit zijn ambt ontheven. De koning houdt de beslissing in beraad en geeft De Wever nog tot 12 november om bijkomend overleg te houden. Naar verluidt willen de vier overige partijen verder blijven onderhandelen en dringen ze erop aan dat De Wever het stuur in handen blijft houden. 'Het is de enige manier om de N-VA aan boord te houden', aldus een bron.

De vraag is wat ze met vier proberen te bereiken. Druk zetten op Vooruit om alsnog aan boord te springen? Of de deur openen voor een regering met Open VLD? Op het partijbureau van de Vlaamse liberalen kwam de kwestie maandag maar kort ter sprake. 'We hebben de verkiezingen verloren en niemand heeft ons gecontacteerd. Hypothetische discussies duren niet lang', aldus een bron.

Bedrogen

De Arizona-partijen voerden maandagochtend de druk op Vooruit nog op. Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, riep Rousseau op te blijven praten. 'Het is door te onderhandelen dat je stappen vooruitzet, niet door de bal telkens weer bij de formateur te leggen', zei hij. Arizona blijft volgens hem de stevigste coalitie en vormt een unieke kans om een meerderheid in elke taalgroep te hebben.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei bij Bel RTL dat hij De Wever het liefst ziet aanblijven als formateur. Wel dacht Bouchez maandag al luidop na over een andere coalitie. Voor Bouchez mag er gepraat worden met andere partijen, zoals Open VLD. Als de Vlaamse liberalen Vooruit zouden vervangen, is er een erg krappe meerderheid van 76 op 150 zetels in de Kamer. Volgens Bouchez is dat niet onwerkbaar. 'Een zetel op overschot is genoeg', zei hij maandag. De PS wil hij dan weer niet aan tafel.

Bouchez voelt zich naar eigen zeggen bedrogen door Rousseau. 'Het is alsof ons wordt gevraagd aan een voetbalmatch te beginnen met twee goals achterstand', zei hij. 'Ik begrijp niet dat men weigert te praten. Als je democraat bent, moet je de moeite doen om aan tafel te komen. Weigeren te praten is onverantwoordelijk.'

Advertentie

Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zei maandagochtend dat 'niemand in Vlaanderen zou begrijpen dat we in de huidige economische context niet aan tafel gaan zitten'. Er staan volgens hem een aantal heel goede maatregelen in de nota. 'Er staan ook een aantal zaken in die minder zijn, maar daarover moet je onderhandelen.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De productie van de Tesla Cybertruck kwam dit jaar op gang, maar is nog altijd nauwelijks van invloed op de verkoopcijfers.
Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen
Tesla heeft voor het eerst minder auto's verkocht dan het jaar voordien. De verkoop stokte op 1,79 miljoen elektrische auto's, waarmee het bedrijf van Elon Musk nog wel net het stormachtig groeiende Chinese BYD voorblijft als grootste bouwer van elektrische auto's ter wereld.
Gesponsorde inhoud