De dodelijke overstromingen in Spanje tonen opnieuw dat klimaatadaptatie nog nergens staat. Volgens Paola Viganò, de Italiaanse urbaniste achter het herstelplan voor de Vesdervallei, is dat geen technisch maar een politiek probleem. 'Je kan je radicaal afvragen of op sommige plaatsen nog mensen mogen wonen. Dat is niet ondenkbaar, hè.'
Twee grootbanken verwachten dat de Belgische economie in 2025 maar met 0,6 procent zal groeien, omdat de verkozen Amerikaanse president Donald Trump van plan is de taks op ingevoerde producten fors te verhogen.
Het Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor’s spoort de Arizona-partijen aan werk te maken van een sanering van de overheidsfinanciën. ‘Als België er niet in slaagt het grote begrotingstekort te verminderen, kunnen we de rating verlagen’, klinkt het.
De Belgen hebben in 2023 voor 1,2 miljard euro illegale drugs geconsumeerd, blijkt uit een raming van de Nationale Bank. De nieuwe schatting is bijna dubbel zo hoog als de vorige.
De zelfstandige apothekers krijgen het almaar zwaarder te verduren. Webwinkels en grotere ketens drukken de prijzen, maar ook de hoge werkdruk en het tekort aan personeel duwen de 'kleine' apotheker in de hoek. Wie overeind wil blijven, moet zich heruitvinden. ‘Door oogmetingen te doen, komen nieuwe klanten over de vloer.'
54,5 miljoen euro werd erin geïnvesteerd, maar sinds juni ligt het onderzoeksschip Belgica zonder stroom en zonder water aan de kade in Zeebrugge. Een ramp voor het schip en voor de wetenschap, maar ook voor vissers, windmolens en baggeraars.
De economische activiteit en inkomens in België zijn sinds 2009 iets sneller gestegen dan tot nu werd geraamd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank.
De Belgische energieregulator CREG toont in een nieuwe studie hoe ons elektriciteitsnet vandaag soms tot zijn limieten gedreven wordt. Om de groeiende zomerse overschotten aan zonne-energie op te vangen, zal meer flexibiliteit ingebouwd moeten worden, aldus de waakhond.
Bij de consumentenvereniging Testaankoop staan de inkomsten onder druk. Het aantal abonnees daalde er in tien jaar met 15 procent en de groep maakte de voorbije twee jaar 4,3 miljoen nettoverlies. ‘We moeten op zoek naar nieuwe verdienmodellen.’ Daar bestaat controverse over.
Twee jaar na een historisch hoge loonindexering tot 11 procent kijken Belgische bedrijven opnieuw aan tegen een toename van hun loonkosten met 3 à 4 procent. Dat doet vooral de industrie pijn. Al is er ook een lichtpuntje: voor het eerst sinds lang stijgen de lonen sneller in de buurlanden dan bij ons.
De recente vakbondsacties bij Audi, de luchthaven van Charleroi en De Lijn illustreren de stakingsbereidheid in ons land. In Europa telt België zelfs de meeste stakingsdagen per werknemer van 2013 tot en met 2022, blijkt uit een data-analyse van De Tijd.
Hij spreekt niet vaak. Maar als hij het doet, loont het te luisteren. Ook voor politici, al lijken die vaak doof voor onderbouwde voorstellen over een belastinghervorming. ‘Gezien de uitdagingen vind ik belastingverlagingen geen goed idee’, zegt afscheidnemend professor economie André Decoster.
Nooit eerder liepen in Vlaanderen meer aanvragen voor erkenning van buitenlandse diploma's binnen. Omdat Vlaanderen dat recordaantal niet kan slikken, loopt de gemiddelde wachttijd op tot wel zeven maanden. 'Demotiverend voor de kandidaat en voor de werkgever.'
De Belgische inflatie is in augustus gedaald naar 2,86 procent, tegenover 3,64 procent in juli. Dat is vooral te danken aan de tragere stijging van de energieprijzen.
Steeds meer werknemers maken gebruik van het Vlaams opleidingsverlof om zich bij te scholen. Dat kan om bestaande vaardigheden te versterken, maar ook om zich te heroriënteren naar bijvoorbeeld een knelpuntberoep.
Als België een meerwaardetaks invoert, volgt ons land het voorbeeld van veel andere landen. Maar het voorgestelde belastingtarief van 10 procent zou lager zijn dan in de meeste andere landen.
De voorstellen van formateur Bart De Wever om de fiscaliteit voor beleggers te hervormen lijken te wijzen op een verschuiving van de belastingdruk, niet op een verhoging. Dat zegt Ben Granjé, de topman van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).
Als kind wilde Peter Rousseeuw het liefst schrijver worden, maar zijn wiskundeknobbel leverde hem een fortuin op. Als briljant statisticus werkte hij jaren bij het succesvolste en geheimzinnigste hefboomfonds ter wereld. Met de miljoenen die hij daar verdiende, financiert hij nu zijn 'Nobelprijs' voor baanbrekend onderzoek in de statistiek.