De inflatie is in december licht gedaald naar 3,16 procent. De kerninflatie blijft hardnekkig en steeg zelfs naar 2,91 procent. De nieuwe cijfers bepalen met hoeveel het loon van zowat 500.000 bedienden wordt geïndexeerd.
Bijna een kwart van de Belgen heeft moeite om de maandelijkse kosten te betalen en bijna de helft heeft net voldoende om rond te komen, blijkt uit een enquête.
De loonkostenhandicap tegenover de buurlanden is groter dan verwacht. Er is de komende jaren geen ruimte voor reële loonsverhogingen. Dat heeft de Nationale Bank gezegd bij de voorstelling van haar economische vooruitzichten.
De financieringsbehoefte van de federale overheid daalt volgend jaar, omdat zij minder vervallende staatsobligaties moet herfinancieren en het begrotingstekort wellicht zal dalen.
Op Zweden na geeft geen enkel EU-land meer uit aan onderzoek en ontwikkeling. Die toppositie heeft België vooral te danken aan de investeringen in de bedrijfswereld.
In de Belgische economische missie naar Brazilië van vorige week werden zo'n veertig overeenkomsten getekend tussen Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen en Braziliaanse partners. De rol van het Latijns-Amerikaanse land als belangrijke exporteur en het potentieel op het vlak van groene energie stonden centraal.
Het totale aantal banen in België is in het derde kwartaal met 1.500 gestegen. De toename van de jobs die worden betaald door de overheid compenseerde ruimschoots de daling in de privésector.
Een uitgebreide studie slaat de idylle van België als paradijs van gelijkheid aan diggelen. Nu het inkomen uit vermogen beter in kaart is gebracht, blijkt het niveau van de ongelijkheid stevig omhoog te gaan. Bovendien neemt de ongelijkheid ook toe sinds 2010.
De stijging van de levensduurte bleef in november stabiel op 3,2 procent, omdat de snellere klim van de energieprijzen werd gecompenseerd door de tragere prijsstijging van voedsel en diensten. Daardoor stevent de loonindexatie in januari af op 3,56 procent.
Een Belgische delegatie uit de politiek en het bedrijfsleven trekt naar Brazilië onder leiding van prinses Astrid. Tijdens de economische missie staan onder meer farma, chemie, voeding en industrie in de kijker.
De Vlaamse arbeidsmarkt staat voor een uitdaging als Vlaanderen het aantal werkvergunningen voor arbeidsmigranten van buiten de EU zou terugschroeven. Werkgevers uit diverse sectoren, zoals de bouw, zorg en industrie, vrezen hun vacatures nog minder te kunnen invullen. 'We zien groei verloren gaan omdat we onvoldoende mensen vinden.'
De vereiste investeringen in duurzaamheid zullen Belgische bedrijven ruim 38 miljard euro kosten. Veel kmo’s hebben dat geld niet, waarschuwt de leverancier van bedrijfsdata GraydonCreditSafe in een rapport.
De dodelijke overstromingen in Spanje tonen opnieuw dat klimaatadaptatie nog nergens staat. Volgens Paola Viganò, de Italiaanse urbaniste achter het herstelplan voor de Vesdervallei, is dat geen technisch maar een politiek probleem. 'Je kan je radicaal afvragen of op sommige plaatsen nog mensen mogen wonen. Dat is niet ondenkbaar, hè.'
Twee grootbanken verwachten dat de Belgische economie in 2025 maar met 0,6 procent zal groeien, omdat de verkozen Amerikaanse president Donald Trump van plan is de taks op ingevoerde producten fors te verhogen.
Het Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor’s spoort de Arizona-partijen aan werk te maken van een sanering van de overheidsfinanciën. ‘Als België er niet in slaagt het grote begrotingstekort te verminderen, kunnen we de rating verlagen’, klinkt het.
De Belgen hebben in 2023 voor 1,2 miljard euro illegale drugs geconsumeerd, blijkt uit een raming van de Nationale Bank. De nieuwe schatting is bijna dubbel zo hoog als de vorige.
De zelfstandige apothekers krijgen het almaar zwaarder te verduren. Webwinkels en grotere ketens drukken de prijzen, maar ook de hoge werkdruk en het tekort aan personeel duwen de 'kleine' apotheker in de hoek. Wie overeind wil blijven, moet zich heruitvinden. ‘Door oogmetingen te doen, komen nieuwe klanten over de vloer.'
54,5 miljoen euro werd erin geïnvesteerd, maar sinds juni ligt het onderzoeksschip Belgica zonder stroom en zonder water aan de kade in Zeebrugge. Een ramp voor het schip en voor de wetenschap, maar ook voor vissers, windmolens en baggeraars.