Advertentie

Aandeel Lotus Bakeries neemt kaap van 10.000 euro

Lotus-CEO Jan Boone kreeg begin mei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa op bezoek in de nieuwe Zuid-Afrikaanse fabriek.

Het aandeel van de koekjesbakker Lotus Bakeries rondde dinsdagnamiddag voor het eerst de kaap van 10.000 euro. Lotus is topkwaliteit, maar peperduur.

De groeispurt van Lotus Bakeries , zowel in de winkelrekken als op de beurs, gaat hard. Sinds Nieuwjaar spurtte het aandeel van de koekjesbakker 21 procent hoger. Sinds 2000 ging de koers maal 145. Wie telkens het dividend herinvesteerde, zag 1.000 euro sinds de eeuwwende aandikken tot 211.000 euro. Dinsdag klom het aandeel van de onderneming uit Lembeke voor het eerst boven 10.000 euro, waardoor Lotus meer dan 8 miljard euro waard is op de beurs.

54%
Biscoff
Het speculooskoekje Biscoff is goed voor 54 procent van Lotus' omzet.

Vorig jaar overschreed Lotus dankzij een groei met 21 procent de kaap van 1 miljard euro omzet. De brutobedrijfswinst deed het met een klim van 22 procent nog iets beter. Het speculooskoekje Biscoff veroverde een stek in de top vijf van meest verkochte koekjes ter wereld en is goed voor 54 procent van de omzet. Biscoff wist in 2023 een vijfde te groeien.

Advertentie

De tak Natural Foods, met merken als de fruitsnoepjes Bear en de repen van Nakd, deed het met een klim van 25 procent nog beter. De afdeling Local Heroes groeide 15 procent. In die divisie zitten onder meer de Belgische Suzy-wafels en de Nederlandse peperkoek Peijnenburg.

Op naar de top drie

De expansie gaat volop door. Lotus wil van Biscoff het derde koekjesmerk ter wereld maken. Daarvoor moet de omzet nog eens verdubbelen. De komende twee jaar investeert het bedrijf zo’n 200 miljoen euro in extra capaciteit. In Zuid-Afrika opende Lotus in februari een nieuwe fabriek voor natuurlijke fruitsnacks. In het Amerikaanse Mebane breidt de productie uit om nog meer Biscoff-speculoosjes voor de VS te kunnen bakken. En in 2026 moet een fabriek in Thailand beginnen te draaien voor de Aziatische markt.

Lotus groeit als kool, doet geen gekke dingen en heeft met een schuldgraad van 0,6 keer de brutobedrijfswinst een gezonde balans. Maar net als de consumenten gek zijn van de koekjes, zijn de beleggers gek van het aandeel. Tegen 50 keer de winst is Lotus zeer duur.

De analisten zijn dan ook niet enthousiast. Van de zes bankanalisten die het aandeel volgen, raden er drie aan te verkopen. De andere helft gaat niet verder dan het advies de aandelen bij te houden.

Advertentie

De waardering is extreem uitdagend geworden en heeft de overdrijvingsfase bereikt.

Kris Kippers
Analist Degroof Petercam

‘Lotus is wellicht het meest geliefde bedrijf bij lokale, kleine beleggers in België omdat het al jaren de markt overtroeft’, zegt Kris Kippers van Degroof Petercam. ‘Maar hoewel we akkoord gaan met het sterke groeiprofiel van het bedrijf, zijn we het niet eens met de waardering die de beurs erop plakt. De waardering is extreem uitdagend geworden en heeft de overdrijvingsfase bereikt.’

‘Terwijl Lotus vroeger met een korting noteerde tegenover zijn dichtste sectorgenoot, Lindt & Sprüngli , noteert het nu met een premie van 30 à 35 procent tegenover dat Zwitserse bedrijf. Om de waardering te verantwoorden moet Lotus tot 2035 consistent met 15 procent per jaar groeien en moet het recordmarges van 20 à 21 procent blijven realiseren. Op korte termijn kan het dat blijven doen. Op langere termijn lijkt me dat uiterst moeilijk.’

Verzilveren

De familie grijpt de hoge prijs aan om wat van haar aandelen te verzilveren. In mei verkocht de holding Holve van het echtpaar Benedikte Boone en Francis Van Eeckhout, die we ook kennen als CEO van de pvc-profielenmaker Deceuninck , 1.250 Lotus-aandelen op de beurs. Dat leverde hen 11,8 miljoen euro op. Boone is bestuurder bij Lotus Bakeries.

De familie Boone verkocht in 2021 al eens een groot pakket aandelen van de populaire koekjesbakker. Toen deed ze een blok van 65.303 aandelen van de hand aan institutionele beleggers, goed voor 8 procent van het kapitaal. Dat gebeurde tegen 5.000 euro per stuk. Het leverde hen 326 miljoen euro cash op.

De stukken werden vooral gekocht door grote, internationale investeerders zoals de fondsenreuzen Fidelity, T. Rowe Price en AXA Investment Managers. De operatie, die de familie omschreef als een ‘once in a generation event’, was cruciaal om de verhandelbaarheid van de aandelen te vergroten en een entreeticket voor de Bel20-index te bemachtigen. De freefloat, het percentage vrij verhandelbare aandelen, steeg daardoor naar 50 procent.

Indextrackers

De operatie speelde een belangrijke rol in de hausse van het aandeel. Lotus zit dankzij zijn betere liquiditeit in belangrijke indexen waarop populaire trackers (beursgenoteerde fondsen) zijn geënt, zoals de pan-Europese Stoxx600 en de MSCI World. De snackmaker zit door zijn groei ook in trackers die een bepaalde strategie volgen, zoals de MSCI Europe Dividend Growers.

Als beleggers zich zulke trackers aanschaffen, zijn de beheerders verplicht de onderliggende aandelen te kopen tegen eender welke prijs. Omdat Lotus zoveel trouwe, kleine aandeelhouders telt en er dus weinig verkopers zijn, sturen zelfs geringe kooporders de koers vaak meerdere procenten hoger. Duur kan dus nog duurder worden, een constante in het hele beursparcours van Lotus.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een op de vijf arbeidsongevallen gebeurt op weg van en naar het werk. Op de werkvloer komen ernstige ongevallen almaar minder vaak voor.
Nooit zo weinig arbeidsongevallen op de werkvloer
Het aantal ernstige arbeidsongevallen op de werkvloer is gezakt naar een laagterecord. Het aantal ongevallen tijdens woon-werkverkeer klimt daarentegen snel. Experts wijzen op het groeiende belang van de fiets voor pendelaars en de toenemende verkeersdrukte.
Gesponsorde inhoud