Advertentie

Brusselse overheid: ‘Beperking werkloosheid kan 25.000 Brusselaars onder 55 jaar treffen’

De gemeenten en OCMW's, waaronder dat van Anderlecht (foto), zouden in totaal in 80 miljoen euro extra moeten voorzien, raamt Vivalis.

Volgens een schatting van de Brusselse overheidsdienst Vivalis kunnen de plannen van de federale regering om de werkloosheidsuitkering in tijd te beperken 24.700 Brusselaars onder de 55 jaar treffen. Slechts een op de vijf van hen zou weer aan het werk gaan.

'De duur van de werkloosheidsuitkeringen wordt beperkt tot maximaal twee jaar', zo staat in het federaal regeerakkoord. De beperking zou niet gelden voor wie ouder is dan 55 jaar en minstens 30 arbeidsjaren kan voorleggen.

21procent
aan het werk
Een op de vijf, ofwel zo'n 5.200 Brusselaars, zou weer aan het werk gaan, volgens de raming.

In afwachting van de invoering ervan becijferde Vivalis, de Brusselse overheidsdienst voor onder meer armoedebestrijding, hoeveel Brusselaars getroffen zouden worden. Met de schatting hoopt ze een zicht te geven op de impact op de uitgesloten personen en op de Brusselse gemeenten en OCMW's.

Advertentie

Vivalis stelde twee scenario's op: een met 55-plussers en een zonder. Worden alle langdurig werklozen in ogenschouw genomen, dan zouden zo'n 36.000 mensen getroffen worden. Hoewel voor een deel van hen de uitzondering zou gelden, verwacht Vivalis dat weinigen aan de voorwaarde van 30 arbeidsjaren zullen voldoen.

Bij de groep die sowieso uitgesloten zou worden - die tot 55 jaar - zouden 24.700 Brusselaars getroffen worden, stelt Vivalis. De grootste groep (42%) zou na zes maanden geen eigen inkomen meer hebben. Een op de drie personen zou een leefloon van het OCMW ontvangen, en een op de twintig personen zou terugvallen op een ziekte- of invaliditeitsuitkering.

Advertentie

Vooral voor de gemeenten en de OCMW's dreigt de impact groot te zijn, tot 80 miljoen euro.

Slechts een op de vijf, ofwel zo'n 5.200 Brusselaars, zou weer aan het werk gaan, volgens de raming. 'Dat lage aantal komt door het kwetsbare profiel van veel werklozen', stelt Vivalis. 'In het Brussels Gewest heeft de helft van hen een laag opleidingsniveau en de helft is al meer dan vijf jaar werkloos. Bijna de helft is ouder dan 45 jaar.'

Voor de gemeenten en de OCMW's dreigt een grote financiële impact. Ze zouden in totaal in 80 miljoen euro extra moeten voorzien, raamt de overheidsdienst. Daarvan zou 43 miljoen naar extra leeflonen gaan, 23 miljoen naar sociale bijstand en 13 miljoen naar extra personeel.

Advertentie

De federale regering gaf aan de OCMW's te zullen compenseren via een verhoging van de financiering van het leefloon vanuit de federale overheid. Van alle gewesten zou het Brusselse wellicht het zwaarst getroffen zijn.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er momenteel zo’n 33.500 werkzoekenden met een uitkering die langer dan twee jaar werkloos zijn. Daarvan zijn 19.300 jonger dan 55 jaar. Ook die personen zullen niet allemaal van een uitkering uitgesloten worden. ‘Wellicht zal de groep kleiner worden eens alle uitzonderingen zoals bepaald in het federaal regeerakkoord toegepast worden’, zegt de VDAB. Een inschatting over wie weer aan het werk zou gaan, heeft de arbeidsbemiddelaar niet.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering. De koers gaat opnieuw onderuit.
Gesponsorde inhoud