Advertentie

Politieke patstelling in Kortrijk is voorbij

Het Vooruit van Maxim Veys is er toch weer bij in Kortrijk, ook al zijn de zetels van de partij niet nodig voor een meerderheid. ©BELGA

Een maand na de lokale verkiezingen is er een doorbraak in Kortrijk. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, de N-VA en Vooruit vormen toch opnieuw een coalitie.

Drie fracties hebben in Kortrijk 'een basis gevonden om in vertrouwen met elkaar verder te onderhandelen over een inhoudelijk akkoord'. Dat meldden toekomstig burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk of TBSK), Axel Ronse (N-VA) en Maxim Veys (Vooruit) woensdag. Kortrijk was de laatste centrumstad zonder zicht op een nieuw bestuur.

Door verder te gaan met de huidige stadscoalitie neemt TBSK een bocht. De afgelopen vier weken maakte het kartel van Open VLD en CD&V vooral de N-VA het hof, omdat Vooruit mathematisch niet nodig was. TBSK haalde bij de verkiezingen van 13 oktober net geen absolute meerderheid in de gemeenteraad, de N-VA verdubbelde haar aantal zetels en Vooruit boekte een zetel winst.

Advertentie

Zonder doorbraak dreigde het Vlaams Belang scherprechter te worden bij de aanstelling van de schepenen.

Maar de N-VA bleek niet bereid om Vooruit los te laten. De twee partijen verklaarden tevreden te zijn over de resultaten van de stadscoalitie, die Kortrijk al twaalf jaar bestuurt. De impasse van de voorbije maand was in hun ogen de keuze van Open VLD, die het begin dit jaar nodig had gevonden om zich te versterken met CD&V, de partij die 12 jaar geleden van de macht verdreven werd.

Gênant scenario

TBSK zette de voorbije weken stevig druk op Ronse. Er werd ook apart met Vooruit gesproken en enkele Kortrijkse ondernemers startten een petitie op. Maar Vooruit werd niet losgelaten. De drie fracties hebben elkaar nu gevonden rond een gemeenschappelijke tekst.

Zonder doorbraak stevende Kortrijk af op een gênant scenario: dan zou oppositiepartij Vlaams Belang de scherprechter worden bij de aanstelling van de schepenen, die via een geheime stemming in de gemeenteraad verloopt. De vraag blijft hoe werkbaar een coalitie met de facto vier politieke families wordt, tegenover een oppositie die alleen uit het Vlaams Belang en Groen bestaat.

Advertentie
Gesponsorde inhoud