De Wever zet deur open voor vervroegd pensioen vanaf 60 na loopbaan van 42 jaar
In een nieuwe versie van zijn zogenaamde supernota zet formateur Bart De Wever (N-VA) de deur open voor vervroegd pensioen vanaf 60 jaar en na 42 loopbaanjaren. Het voorstel is een alternatief voor een regeling voor de zware beroepen, maar komt wel met strengere voorwaarden.
In eerdere berichtgeving van De Tijd kon u al lezen hoe De Wever de voorbije maanden op zoek is gegaan naar nieuwe evenwichten tussen de vijf Arizona-partijen, nadat de gesprekken in augustus waren vastgelopen op de geplande fiscale hervorming. Om de MR van Georges-Louis Bouchez over de streep te trekken, stelt hij in een recente versie van zijn supernota voor om de kleine beleggers te ontzien bij de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. Zo zou de belastingvrije som opgetrokken worden van 6.000 naar 15.000 euro.
Verder raakten meer details bekend over de verlaging van de lasten op arbeid. Die zou onder andere doorgevoerd worden via het schrappen van de hoogste schijf van 50 procent. En de effectentaks zou kunnen verdwijnen, op voorwaarde dat de meerwaardebelasting voldoende opbrengt. Ook dat moet de Franstalige liberalen overtuigen.
Er is geen spoor meer van de intentie om het gewicht van gas en stookolie in de korf van de gezondheidsindex te verminderen, wat tot een tragere indexering van de lonen zou kunnen leiden.
Maar de versie van de herwerkte supernota die De Tijd kon inzien, komt ook Vooruit op een aantal punten tegemoet. Zo is er geen spoor meer van de intentie om het gewicht van gas en stookolie in de korf van de gezondheidsindex te verminderen, wat tot een tragere indexering van de lonen zou kunnen leiden. Ook wordt het mes gezet in de liberale trofee van de zogenaamde plusplannen voor startende en kleine ondernemingen: de ooit onbeperkte vermindering van patronale bijdragen op de eerste, tweede en derde werknemer wordt beperkt tot 24 maanden.
In een erg vaag zinnetje wordt ook gehint op het verhogen van de belastingen op verhuur van woningen, waar de linkse partijen al langer op aandringen. Maar de N-VA betwist dat het gaat om de politiek erg beladen invoering van een taks op reële huurinkomsten.
Bonus-malus
Misschien wel het belangrijkste gebaar naar Vooruit is dat De Wever de deur opent voor een hervorming die de socialisten al jaren vragen en die huidig pensioenminster Karine Lalieux (PS) er zelfs onder Vivaldi niet doorkreeg: de veralgemening van 42 loopbaanjaren als voorwaarde voor vervroegd pensioen.
Sinds de pensioenhervorming van de regering-Michel is een carrière van 42 jaar eigenlijk al de norm, maar er blijven uitzonderingen. Wie op zijn 60ste vervroegd wil afzwaaien, moet vandaag 44 loopbaanjaren kunnen voorleggen. Voor 61- en 62-jarigen ligt de drempel nog op 43 loopbaanjaren. De socialisten vinden dat een discriminatie van mensen die op hun 18de zijn beginnen te werken - vaak arbeiders - maar in de regering-De Croo wilden de liberalen er niet aan raken. Het zou betekenen dat jaarlijks 6.000 werknemers vroeger kunnen vertrekken dan vandaag.
Donderdag komen de hoofdonderhandelaars opnieuw samen. Dan zal in de eerste plaats een hartig woordje gesproken worden over de vele lekken.
De Wever gaat er nu blijkbaar in mee om de discussie over de zware beroepen voor eens en altijd te begraven, maar bouwt wel strengere voorwaarden in om een massale uitstroom te voorkomen. Zo is er in de nota sprake van ‘42 loopbaanjaren met effectieve arbeidsprestaties’.
Andere verstrengingen raakten eerder al bekend. Zo wil De Wever de pensioenbonus van de regering-De Croo vervangen door een bonus-malussysteem, waarbij het pensioenbedrag wordt verlaagd voor wie vroeger stopt dan de wettelijke pensioenleeftijd én geen 35 jaar van minstens 156 gewerkte dagen kan voorleggen.
En er is het voornemen om bij de berekening van het pensioen de inactieve jaren minder te laten wegen. Een aantal van die periodes, zoals het brugpensioen (SWT), langdurige werkloosheid en landingsbanen, worden nog wel in beperkte mate als gelijkgesteld meegenomen. Maar als die periodes meer dan 20 procent uitmaken van de loopbaan worden ze vanaf 1 januari 2025 niet langer meegerekend voor de berekening van het pensioen van werknemers en zelfstandigen, zoals dit vandaag al het geval is voor ambtenaren.
Beschuldigingen
Donderdag komen de hoofdonderhandelaars van de N-VA, de MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V opnieuw samen. Dan zal in de eerste plaats een hartig woordje gesproken worden over hoe de voorbije week maar liefst vier onderhandelingsnota’s naar de media gelekt werden. Dat de beschuldigingen tussen de Arizona-partijen daarover heen en weer vliegen, is allesbehalve bevorderlijk voor de sfeer en roept herinneringen op aan hoe het in augustus misliep.
De formateur hoopt nog altijd eind november te landen met de nieuwe regering, maar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau riep afgelopen weekend op om niet te overhaasten.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Chaos in Zuid-Korea nadat president clasht met parlement over staat van beleg
- 4 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis