Advertentie

Bouwunie doet regering compromisvoorstel voor btw sloop en heropbouw

Sloop en heropbouw belasten met 6 procent btw in plaats van 21 procent is duur. ©Shutterstock

De Bouwunie, een onderdeel van de zelfstandigenorganisatie Unizo, doet de regering een compromisvoorstel om de btw-korting op sloop en heropbouw te redden. De vereniging kan leven met een definitief verlaagd tarief van 9 of 12 procent.

De federale regering vat in de loop van deze maand de begrotingsopmaak voor 2024 aan. Een aantal partijen, CD&V voorop, zou graag de tijdelijke btw-korting op sloop en heropbouw - een coronamaatregel die op 31 december 2023 afloopt - nog eens verlengen. Zonder verlenging wordt de btw vanaf 1 januari 2024 weer 21 procent.

Tegelijk wil geen enkele partij er al te openlijk haar nek voor uitsteken. Al tijdens de onderhandelingen over de fiscale hervorming bleek weinig animo voor het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om zowel de btw op sloop en heropbouw als die op renovatie te harmoniseren op 9 procent. De bouwsector chargeerde toen nog tegen het duurder maken van renovatie, waarop je al jaren 6 procent btw betaalt.

Advertentie

Geen enkele partij wil al te openlijk haar nek uitsteken voor een verlenging van de verlaagde btw, die budgettair moeilijk ligt.

Bovendien wil premier Alexander De Croo (Open VLD) een bijkomende nettosanering van 1,2 miljard euro presenteren aan de Europese Commissie. Zoals bekend kleurt de begroting bloedrood, met een tekort van mogelijk 30 miljard voor alle overheden samen. Hoe meer uitgaven erbij komen, over hoe meer besparingen en nieuwe belastingen moet worden beslist. Sloop en heropbouw belasten met 6 procent btw in plaats van 21 procent is duur. Het kost 290 miljoen, volgens de berekeningen van de regering.

Kosten drukken

Om de zaak te redden, stelt de Bouwunie nu een permanent btw-tarief van 9 of desnoods 12 procent voor sloop en heropbouw voor. Dat zou de kosten met 100 tot 125 miljoen euro drukken. De voorwaarde is wel dat niet geraakt wordt aan het tarief van 6 procent voor renovatie.

Als de regering de verlaagde btw niet verlengt, haakt de consument helemaal af.

Jean-Pierre Waeytens
Gedelegeerd bestuurder Bouwunie

‘De stijging van de materiaalprijzen, de energie- en de loonkosten en de hypothecaire rente droegen er al toe bij dat de baksteen in de maag voor veel Vlamingen een droom blijft. Als de regering deze maatregel niet verlengt, haakt de consument helemaal af', zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. ‘Dat zal een domper zetten op het orderboekje van onze sector. Het is ook een streep door de rekening voor het klimaat. Bij sommige woningen is het beter ze van nul op te bouwen en meteen te investeren in energiezuinige materialen en technieken.’

Warmtepompen

De Bouwunie roept de Vlaamse overheid op de bestaande premies voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers te verlengen in 2024, en verder.

Ook voor Embuild, de sectorfederatie van de grotere bouwbedrijven, is het btw-tarief voor sloop en heropbouw onderhandelbaar, als maar niet aan de korting op renovatie wordt geraakt. Vanuit de oppositie pleit de N-VA voor het verlengen van het tarief van 6 procent.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud