Advertentie

Belgische import uit Canada groeit sinds handelsverdrag CETA sneller dan export

De ondertekening van het CETA-handelsverdrag leidde in 2018 tot veel protest. ©AFP

Sinds de totstandkoming van het CETA-handelsverdrag is de Vlaamse export naar Canada met 37 procent toegenomen. Maar de groei van de import is groter.

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), het handelsakkoord tussen de EU en Canada, kwam vijf jaar geleden tot stand na een zeer moeilijke bevalling. Het Waals Gewest verzette zich bij monde van toenmalig minister-president Paul Magnette (PS) hard tegen het systeem van arbitrage en eiste meer respect voor sociale normen, milieunormen en sociaal-economische rechten. In 2019 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat CETA niet strijdig was met het unierecht.

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van CETA vroeg Vlaams Parlementslid Philippe Muyters (N-VA) minister-president Jan Jambon (N-VA) een balans op te maken. 'Die is overduidelijk positief. De export naar Canada nam sinds de uitrol meer dan gemiddeld toe', zei Muyters.

Advertentie

Dat CETA en veel andere handelsakkoorden nog altijd niet volledig geratificeerd zijn, bezorgt ons land reputatieschade.

Philippe Muyters (N-VA)
Vlaams Parlementslid

Concreet steeg de uitvoer tussen 2018 en 2022 van 2,5 miljard euro naar een kleine 3,5 miljard, een toename met 37 procent. In diezelfde periode nam de totale Vlaamse export met 20,4 procent toen. Causale verbanden zijn niet te bewijzen, maar Jambon gaat ervan uit dat CETA een positieve rol heeft gespeeld. De groei is zeer breed. Twintig sectoren lieten een stijging van hun uitvoer naar Canada optekenen. Ook kmo's voeren nu 44 procent meer uit.

'Geen extra concurrentie'

Maar daar stopt het verhaal niet. In dezelfde periode kende de Belgische invoer vanuit Canada een grotere stijging: van 2,7 miljard euro in 2018 naar 4,1 miljard in 2022 (+52%). Volgens Muyters betekent dat echter geen concurrentie voor de lokale markt. 'De extra invoer bestaat hoofdzakelijk uit grondstoffen en halffabricaten.'

Muyters noemt het onbegrijpelijk dat België CETA en veel andere handelsakkoorden nog altijd niet volledig geratificeerd heeft vanwege slepende voeten in Wallonië en Brussel. 'Dat bezorgt ons land reputatieschade.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering.
Gesponsorde inhoud