Voor de laatste aflevering van 'De Beursvoyeurs' in 2023 zit een superfan in de studio. Luisteraar Matthias Materné vervult die rol met verve en deelt zijn beleggerslessen gretig met onze experts. 'Beleg nooit met geleend geld, tenzij je slecht wilt slapen.'
Matthias Materné, behalve beleggersaficionado projectmanager bij BASF, weet waarover hij spreekt. Zijn eerste appartement kocht hij in 2015 via een bulletlening, de aanleiding om zich op beleggen te storten. Met geleend geld dus, wat hij niemand aanraadt. 'Ik ging ervan uit dat op de beurs gemiddeld 2 protest intrest gemaakt kon worden op beleggingen. Het enige wat ik daarbij vergat, was dat ik eigenlijk met geleend geld belegde. Voor je gemoedsrust beleg je toch beter met geld dat je niet nodig hebt. De lening is wel vroeger afbetaald dan verwacht, maar mijn devies luidt toch: don't try this at home', zegt Materné.
'Adyen brak me zuur op'
Intussen is Materné een behendige belegger en houdt zijn Kempische nuchterheid hem bij de les. Een misser zag hij wel niet aankomen. 'Het ligt nog gevoelig, maar het is veruit mijn grootste verlies. Ik heb het Nederlandse betaalverwerkingsbedrijf Adyen begin dit jaar gekocht met de veronderstelling dat de markt van het elektronisch betalen zou blijven groeien. Toch maakte het aandeel door tegenvallende omzetprognoses afgelopen zomer een lelijke val. 'Panikeer nooit', wordt gezegd, maar in een emotionele bui heb ik alles verkocht. Daarna zag ik dat Adyen mooi de draad weer opnam. Dat was even slikken', geeft Materné toe.
Ontdek hierboven of hieronder meer in de nieuwste aflevering van 'De Beursvoyeurs' met Ellen Vermorgen (De Tijd), Gert Bakelants (De Belegger) en Tomas De Soete (host).
Meest gelezen
- 1 Lionel Messi brengt voor 223 miljoen eigen vastgoed naar Spaanse beurs
- 2 Milieuvignet voortaan verplicht in 42 Franse steden
- 3 Na de versoepelde renovatieplicht: zijn kopers beter af met een woning met een slechte energiescore?
- 4 Dit waren de 14 aandelen van 2024 volgens de marktenredactie van De Tijd
- 5 Overheid verliest 2,5 miljard euro op de beurs