Advertentie
analyse

Indirect inspelen op de verhuurmarkt

The Pulse ©Home Invest

Wie zonder veel kopzorgen wil investeren in residentieel vastgoed, kan terecht bij Home Invest Belgium. Sinds een paar jaar ontwikkelt deze beursgenoteerde vennootschap ook eigen projecten voor de verhuurmarkt.

Wie een woning koopt als investering, moet rekening houden met een mogelijk hoge aankoopprijs, de registratierechten, de jaarlijkse onroerende voorheffing, het onderhoud, eventuele slechte huurders en misschien ook leegstand. Door indirect in vastgoed te beleggen, bent u verlost van al deze besognes. Dat kan door aandelen te kopen van een ‘gereglementeerde vastgoedvennootschap’ (GVV) zoals Home Invest Belgium. Sinds de oprichting in 1999 is dit een van de weinige institutionele investeerders in residentieel vastgoed die ons land rijk is. 

Bij zo’n indirecte vastgoedinvestering bent u geen eigenaar, maar wel aandeelhouder. U deelt dus mee in de winst van de vennootschap waarin u belegt. Die winst is uiteraard afhankelijk van de investeringsstrategie, de samenstelling van de portefeuille en het beheer. De portfolio van Home Invest Belgium - goed voor 450 miljoen euro - bestaat uit residentiële kwaliteitspanden in België, en een in Nederland. Het beheer en de verhuur van de meer dan 1.850 woonunits zijn volledig in eigen handen. 

Advertentie

The Inside

Sinds een paar jaar ontwikkelt Home Invest Belgium ook eigen vastgoedprojecten om de groei van zijn portefeuille mee te ondersteunen. In Sint-Lambrechts-Woluwe werd een oud kantoorgebouw omgevormd tot The Inside: een residentieel complex met 95 nieuwe huurappartementen en -studio’s. ‘Het gevarieerde aanbod, de kwaliteitsvolle afwerking en de terrassen zijn belangrijke troeven op de verhuurmarkt’, zegt CEO Sophie Lambrighs. ‘De rustgevende binnentuin is ook een pluspunt, net zoals de nabijheid van winkels, scholen, openbaar vervoer en grote verkeersassen.’ 

De eigen vastgoedprojecten ondersteunen mee de groei van de portefeuille.

Sophie Lambrighs
CEO Home Invest

Dit project behield de originele structuur van het pand. ‘Op die manier hebben we al drie kantoorgebouwen in het Brusselse herontwikkeld tot wooncomplexen’, zegt Lambrighs. ‘We zijn een van de grotere reconversiespelers in de hoofdstad. Want recyclage van vastgoed zonder volledige afbraak is vaak de meest rendabele en duurzame oplossing. Bovendien illustreert die aanpak de langetermijnvisie waar Home Invest Belgium als investeerder bij zweert.’ 

The Pulse

Een andere eigen vastgoedontwikkeling is The Pulse in Molenbeek. Voor dit project kon de oorspronkelijke structuur van het gebouw niet gerecupereerd worden. Sophie Lambrighs: ‘De nieuw gecreëerde woonwijk bestaat uit drie appartementsblokken - samen goed voor 93 woonunits - en drie afzonderlijke huizen voor de verhuurmarkt. We kozen bewust voor meerdere blokken met het oog op meer beweging in de buurt. Ook de gemeenschappelijke binnenkoer met een petanquebaan moet het community-effect aanwakkeren.’ 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Matthias Geeroms, de financieel directeur en medeoprichter van het softwarebedrijf Lighthouse. Dat tekende voor de grootste kapitaalronde van het jaar.
Belgische groeiers halen twee derde meer geld op dan in 2023
Jonge Belgische groeibedrijven haalden het afgelopen jaar 1,35 miljard euro op. Dat is twee derde meer dan het jaar ervoor (769 miljoen). Al vertekent één grote operatie het beeld: de kapitaalronde van 350 miljoen van het softwarebedrijf Lighthouse.
Gesponsorde inhoud