Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Het verlaagde btw-tarief voor het slopen en heropbouwen van een woning geldt slechts onder één voorwaarde voor vastgoedinvesteerders

Veerle Coussée, Fiscaal-Juridisch adviseur en Partner bij KPMG

Wie aan alle voorwaarden voldoet, betaalt sinds januari in België slechts zes procent btw voor het slopen en heropbouwen van een woning. ‘Deze regelgeving bestond al in 32 centrumsteden maar is nu uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied’, vertelt Veerle Coussée van KPMG.

Met het tijdelijk verlaagde btw-tarief op het slopen en heropbouwen van een woning ondersteunt de federale overheid de relance van de bouwindustrie, die net zoals vele andere sectoren getroffen is door de coronacrisis. De nieuwe regel geldt zowel voor projecten uitgevoerd in opdracht van natuurlijke personen als op verkopen gerealiseerd door bouwpromotoren. ‘De woning moet wel minstens vijf jaar in het bezit blijven van de nieuwe eigenaar die er zijn domicilie moet blijven hebben’, weet Veerle Coussée, die als fiscaal-juridisch adviseur en partner bij KPMG gespecialiseerd is in btw met de focus op vastgoed.

Enige woning van maximaal 200 m2

‘Het verlaagde btw-tarief is bovendien alleen van toepassing op de enige en eigen gezinswoning. Ook mag de maximale bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 m2 bedragen.’ De functie van het oude gebouw speelt daarbij geen rol. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld een oud kantoor of fabriekspand te slopen en te vervangen door een woning. Het nieuwe pand moet zelfs niet exact op dezelfde plek staan, binnen hetzelfde kadastraal perceel is voldoende.

Advertentie

Eén uitzondering voor vastgoedinvesteerders

‘Het verlaagde btw-tarief geldt niet voor woningen die via een vennootschap aangekocht worden’, onderstreept Veerle Coussée. ‘De regel is dus hoofdzakelijk bestemd voor particuliere bouwheren/kopers die de woning zélf zullen betrekken en er gedomicilieerd zijn.’ Daardoor worden vastgoedinvesteerders per definitie uitgesloten, al is er wel één uitzondering op die regel. Wie zijn vastgoed verhuurt via een sociaalverhuurkantoor kan alsnog aanspraak maken op het tijdelijk verlaagde btw-tarief van zes procent. ‘Wel moet dat vastgoed dan minimum 15 jaar op deze manier verhuurd worden, anders zal het btw-voordeel voor de nog resterende jaren moeten worden teruggestort’, beklemtoont Veerle Coussée.

'Wie in 2022 nog van deze regel gebruik wil kunnen maken, moest bij wijze van spreken gisteren al stappen ondernomen hebben'

Veerle Coussée
Fiscaal-Juridisch adviseur en Partner bij KPMG

Milieu-impact

Naast de federale btw-maatregel is er ook nog de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Ook die premie wordt verlengd tot eind 2022. Tegelijk is het premiebedrag gestegen van 7.500 naar 10.000 euro. De twee systemen vullen elkaar aan en ondersteunen zowel de bouwsector als nieuwe eigenaars. Uiteraard beogen beide initiatieven ook een positieve milieu-impact, aangezien ouder vastgoed hierdoor versneld getransformeerd zal worden tot energiezuinige nieuwbouwwoningen.

Twee jaar is zo voorbij

Het tijdelijk verlaagde federale btw-tarief loopt nog tot 31 december 2022. Al acht Veerle Coussée het niet onmogelijk dat er na die periode een verlening komt. ‘De beroepsfederaties en de bouwsector zullen die alleszins trachten te bekomen. Want twee jaar is binnen het opzetten, vergunnen en realiseren van bouwprojecten niet bijzonder lang. Wie in 2022 nog van deze regel gebruik wil kunnen maken, moest bij wijze van spreken gisteren al stappen ondernomen hebben.’ Het valt budgettair echter nog af te wachten of die verlenging kans maakt.

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.