Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Antwerpen krijgt nieuwe groene toegangspoort

Tanguy Ottomer

Tussen het Lobroekdok en Park Spoor Noord ligt een groot gebied dat meer dan honderd jaar lang het domein was van de Antwerpse slachterijen. Met de sluiting van het Stedelijk Slachthuis in 2006, verdween ook het gros van de ondernemingen op het terrein. Wat nog rest van de hoogdagen van ‘Den Abattoir’, zijn twee immense lege hallen en een handvol vleesrestaurants. Maar het enorme potentieel van het uitgestrekte gebied in de Damwijk is Stad Antwerpen nooit ontgaan. Het bestuur gaf recent dan ook groen licht voor een stadsontwikkeling die dit stukje stad laat herleven als bruisende trekpleister en gezellige, groene buurt naar het hart van de Antwerpenaren.

‘De hele ruime omgeving van het voormalige slachthuis krijgt de komende jaren een enorme kwaliteitsinjectie’, zegt stadsgids en beroepsAntwerpenaar Tanguy Ottomer.

‘Weet je, het is een authentiek stukje stad, maar we weten er eigenlijk vrij weinig van. Dat je er een lekker stukje vlees kan eten, dat is algemeen geweten, maar wist je dat er een historische reden is waarom je hier ook een goeie pint kan drinken? Vroeger lag dit gebied buiten de stadsgrenzen, en dat zorgde ervoor dat er geen accijnzen werden geheven op drank. Zo is er hier een levendige en gezellige cafécultuur ontstaan. Als ik naar de plannen voor de buurt kijk, dan ben ik ervan overtuigd dat die bedrijvigheid die hier vroeger was, snel zal terugkeren. De iconische hallen worden opnieuw het bruisende hart van de buurt.’

Advertentie

Hart van de wijk: het Lobroekplein

Het masterplan is zo opgevat dat de historische hallen een icoon van de buurt blijven, maar ook dat de restaurants heropleven en de levendige kern van de buurt worden. Ter hoogte van de Lange Lobroekstraat komt het Lobroekplein, het centrale plein van de nieuwe buurt met terrassen voor de bestaande en nieuwe horecazaken, een speelfontein, een sportveld en enkele speelaanleidingen omzoomd door bloemrijke lindes.

Nieuw buurtpark De Kalverwei

Nieuw buurtpark De Kalverwei
Nieuw buurtpark De Kalverwei

Het Lobroekplein wordt rechtstreeks verbonden met de Kalverwei. Dat wordt een echt buurtpark met speel- en sportplekken en veel ruimte voor ontmoeting. De Kalverwei kan je niet missen: het park wordt het hart van de wijk en krijgt verschillende groene uitlopers die door de wijk vloeien. De nieuwe woningen en straten komen erop uit.

‘Wist je trouwens dat er hier vroeger twee grote stieren stonden aan de poort van de buurt? Die zullen in de toekomst sowieso terugkomen’, vertelt Ottomer. ‘En wat er ook zal komen, is groen. Veel groen. Groene Poort wordt eigenlijk een groene toegangspoort tot de stad, een aangename groene wijk die helemaal wordt doorgetrokken tot aan Park Spoor Noord. En dat is voor deze buurt iets nieuws. In totaal komt er vier hectare groen bij. De Kalverstraat wordt omgedoopt tot de Kalverwei, en het Lobroekdok wordt een grote zwemvijver. Het meest in het oog springende: de ring rond Antwerpen verdwijnt ondergronds en maakt plaats voor nog meer groen. Neem het van mij aan: het gaat hier echt schoon worden.’

Advertentie
Nu te koop aan startvoorwaarden: Groene Poort

Groene Poort is het eerste residentiële project in de nieuwe Slachthuisbuurt. De appartementen en duplexpenthouses zijn nu te koop aan lanceringsprijzen.

Kijk op slachthuis-antwerpen.be voor meer informatie of bel 03/290.88.88 voor een afspraak.

DRIE BELANGRIJKE PIJLERS IN HET MASTERPLAN
  1. Veel extra groene ruimte: het masterplan voorziet 40.000 m2 nieuwe groene en publieke ruimte: parken, speelzones, wandelstraten met bomen, gebouwen met extra buitenruimte en binnenpleinen.
  2. Levendige en dynamische sfeer: mix van generaties, van functies (wonen, werken, onderwijs, handel, horeca, cultuur, ...) en van beleving.
  3. Innovatie en duurzaamheid: een wijk gebouwd met oog op de toekomst en integratie van duurzame technieken.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.