Tien jaar vermogensbeheer leerde Truncus hoe intuïtie misleidend kan zijn. Drie opvallende lessen die niet alledaags zijn, maar precies daarom het verschil maken tussen gemiddeld en uitstekend vermogensbeheer.
Les 1: Beheer uw vermogen zoals een onderneming
Succesvol vermogensbeheer begint met duidelijke doelstellingen. Net zoals ondernemers hun bedrijf strategisch aansturen met duidelijke doelen, moet ook uw vermogen gestructureerd worden beheerd.
Veel beleggers denken hierbij meteen aan financiële producten en rendement, maar goed vermogensbeheer begint elders. Het start met het beantwoorden van belangrijke levensvragen: welke dromen wil u realiseren, wanneer wil u stoppen met werken, en (hoe) wil u uw kinderen financieel ondersteunen? Pas nadat deze cruciale vragen duidelijk zijn, kan een gepast en gepersonaliseerd financieel plan worden opgesteld.
Ook duurzaamheid en filantropie spelen steeds vaker een rol. Vermogende families zien vermogen niet alleen als middel om materiële doelen te bereiken, maar ook als een manier om hun persoonlijke waarden en levensvisie te realiseren. Bovendien gaat het niet alleen om uzelf: de keuzes die u maakt beïnvloeden ook de volgende generaties.
Daarom is het belangrijk om regelmatig het gesprek aan te gaan met uw kinderen of erfgenamen. Alleen zo weet u zeker dat uw vermogen ook in de toekomst op een verantwoorde manier zal worden beheerd, volgens uw oorspronkelijke doelen en waarden.
Een goed vermogensplan is dus veel meer dan rendement nastreven. Het is een strategisch plan dat u voortdurend evalueert en aanpast aan veranderende omstandigheden en levensfasen, net zoals een bedrijfsplan. Met een duidelijke visie en regelmatige evaluatie voorkomt u bovendien onnodige angst en behoudt u uw financiële én mentale gemoedsrust.
Les 2: Beurscrisissen zijn goed voor uw rendement, maar slecht voor uw emoties
Beleggen zonder emotie lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid uiterst moeilijk. Veel beleggers laten zich leiden door angst of euforie en proberen daardoor de markt te timen. Ze kopen aandelen op het hoogtepunt van een stijgende markt uit angst om kansen te missen, en verkopen in paniek wanneer de markt daalt. Dit gedrag leidt doorgaans tot slechtere resultaten. Want hoewel marktcorrecties onvermijdelijk zijn, valt het precieze moment ervan onmogelijk te voorspellen.
Uit onderzoek blijkt duidelijk dat beleggers die emotioneel handelen slechter presteren dan beleggers die een consistente langetermijnstrategie volgen. Neem bijvoorbeeld de coronacrisis: wie in paniek verkocht, miste het daaropvolgende sterke herstel, waardoor het uiteindelijke rendement fors lager uitviel.
Wat werkt wél? Een rationele, stoïcijnse aanpak: blijf belegd en hou vast aan uw langetermijndoelen. Stap niet uit omdat de markt nerveus is, maar blijf investeren in bedrijven met gezonde fundamenten en groeipotentieel. Tijdelijke dalingen bieden vaak net kansen om tegen lagere koersen goede bedrijven te kopen. Paniek is altijd een slechte raadgever. Geduld en een rationele blik, daarentegen, belonen de belegger die rustig blijft.
Les 3: Fondsen die de markt verslaan, delen dezelfde 6 eigenschappen
Hoewel passief beleggen via ETF’s sterk groeit, blijft er ruimte voor actief beheerde fondsen. Toch slaagt slechts een minderheid van actieve fondsen om de markt op lange termijn consistent te verslaan. Hoe herkent u de fondsen die dat wél kunnen? Truncus ontdekte zes eigenschappen die succesvolle actieve fondsen gemeenschappelijk hebben.
- Ten eerste beschikken succesvolle fondsen over een bewezen trackrecord. Niet elk jaar hoeft beter te zijn dan de benchmark, maar over vijf à tien jaar moet het rendement hoger zijn.
- Ten tweede passen goede beheerders een consistente beleggingsstrategie toe en blijven ze trouw aan hun uitgangspunten, ook bij tijdelijke tegenslagen.
- Daarbij hoort ten derde een gedisciplineerd beleggingsproces, met objectieve selectiecriteria die emotionele beslissingen voorkomen.
- Ten vierde zijn geconcentreerde fondsen doorgaans succesvol Ze beleggen in minder dan vijftig bedrijven en kennen elk bedrijf grondig.
- Daarnaast investeren goede beheerders hun eigen vermogen in hun fonds, wat extra motivatie geeft om verantwoorde keuzes te maken.
- Tot slot hebben topbeheerders eerder sterke lokale voeling met de markten waarin ze investeren, wat hen een informatievoordeel oplevert.
Kortom, actief beheer kan zeker een meerwaarde bieden in uw portefeuille, mits u kiest voor fondsen met deze zes onderscheidende kenmerken. Dit vraagt geduld en een langetermijnvisie, maar wie erin slaagt om deze fondsen te identificeren, kan rekenen op potentieel extra rendement boven op het marktgemiddelde.
Bestel uw exemplaar van '10 lessen uit 10 jaar vermogensbeheer'
In de afgelopen tien jaar heeft Truncus geanalyseerd wat werkt en niet werkt om waarde op lange termijn te verwezenlijken. Deze inzichten heeft Truncus samengevat in 10 gouden regels. Bestel het boek hier.