Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Waarom private equity niet voor iedereen is, maar misschien wel voor u

Stefaan Vanden Berghe, CEO Truncus

Truncus speelt met het idee om in 2025 een tweede private-equityfonds te lanceren. Als multi-family office en vermogensbeheerder wil Truncus enkele grote investeerders aan boord halen om zo ook andere beleggers de kans te geven om vanaf 250.000 euro te investeren in private equity. Maar wat maakt deze activaklasse interessant?

Beleggen in aandelen, obligaties en klassieke fondsen is voor velen dé manier om rendement na te streven. Maar er zijn nog mogelijkheden om in ondernemingen te investeren. Bij private equity investeert u niet in publieke markten, maar in niet-beursgenoteerde bedrijven.

‘De voorbije 20 jaar zagen we de aandacht voor private equity bij onze klanten sterk toenemen’, vertelt Stefaan Vanden Berghe, CEO van Truncus, een multi-family office die zo’n 75 families met een gemiddeld vermogen van ruim 50 miljoen euro begeleidt. ‘Grofweg een derde van het vermogen van onze family office-klanten bestaat uit private equity.’

Advertentie

Weg van de waan van de dag

Historische rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Het is één van de eerste lessen voor elke belegger. Toch tonen meerdere studies aan dat private equity historisch gezien hogere rendementen oplevert dan beursgenoteerde aandelen. ‘Private equity wordt bovendien niet beïnvloed door dagelijkse koersschommelingen. Bij listed equity kan elk nieuwsbericht de koers beïnvloeden. Bij private equity is dat niet het geval. Staat Washington in brand en heeft u in een Belgische bakkerijketen geïnvesteerd? Dan zal dat weinig of geen invloed hebben op de waarde van uw investering’, vertelt Pieter Van Neste, medeoprichter en managing partner bij Truncus.

De voorbije 20 jaar zagen we de aandacht voor private equity bij onze klanten sterk toenemen.

Stefaan Vanden Berghe
CEO Truncus

Private equity dwingt u om op lange termijn te denken. ‘U kan immers niet zomaar uitstappen. Vaak moet u een engagement van 10 jaar aangaan. Op de beurs merken we dat beleggers vaak vatbaar zijn voor de emoties rond een bepaald aandeel en daardoor ondoordacht kopen of verkopen. Beleggen in private equity zorgt voor meer consistentie. Uw engagement vermijdt dat u onnodig handelt en zo uw rendement impacteert.’

Hoge instapdrempel

Private equity biedt ook meer zichtbare impact dan beursgenoteerde beleggingen. ‘Als u een aandeel op de beurs koopt, heeft dat weinig directe invloed op het bedrijf zelf, want u neemt een positie over van iemand anders. Bij private equity daarentegen, helpt u met uw geld bedrijven zichtbaar groeien. We zien dat onze klanten dan ook veel meer betrokken zijn bij hun private equity-investeringen dan bij hun beursgenoteerde beleggingen.’

Advertentie

Groot nadeel van private equity: de instapdrempels zijn hoog. Dit betekent dat een goed gediversifieerde portefeuille al snel meerdere miljoenen vereist om verschillende investeringen te maken.

Advertentie

Om dit toegankelijker te maken, heeft Truncus zijn jarenlange expertise in 2022 gebundeld in een eerste private-equity-dakfonds. ‘In plaats van te investeren in één private-equityfonds, boden we onze klanten de kans om te investeren in een mandje van fondsen’, vertelt Van Neste.

Lancering tweede fonds

Na het succes van het eerste fonds, dat volledig geïnvesteerd is, wil Truncus in het eerste semester van 2025 een tweede fonds lanceren. Onderliggend zou er geïnvesteerd worden in fondsen met elk een verschillende strategie en beheerders, gespreid over diverse vintages, sectoren en regio's.

Bij listed equity kan elk nieuwsbericht de koers beïnvloeden. Bij private equity is dat niet het geval.

Pieter Van Neste
managing director Truncus

‘Spreiding blijft enorm belangrijk in deze markt’, benadrukt Van Neste. ‘Binnen ons family office volgen we al meer dan 20 jaar honderden beheerders van private-equityfondsen op de voet. Bijgevolg zijn we in staat om een goede due diligence en evaluatie van deze beheerders en fondsen te maken en hebben we inzicht in welke fondsen waarde creëren en welke niet, welke strategieën werken en welke al jarenlang consistent goede resultaten leveren. Vanuit die kennis en expertise stellen we momenteel een tweede dakfonds samen.’

Op zoek naar partners

Om de impact van hun investeringen in private equity te vergroten, zoekt Truncus actief naar partnerships. ‘We reiken de hand uit naar institutionele partijen en grotere families om als keystone-investeerders samen verder te groeien’, zegt Van Neste. Truncus wil met dit tweede fonds 100 miljoen euro ophalen.

‘In de wereld van private equity is volume essentieel. Hoe groter de investeringen, hoe meer slagkracht en invloed op de groei van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd.’

Tot slot: private equity brengt ook specifieke fiscale aandachtspunten met zich mee. ‘Bepaalde structuren kunnen fiscaal een grote impact hebben, met belastingen tot 30 procent’, waarschuwt Vanden Berghe. ‘We zijn dan ook zeer selectief. Truncus groeide vanuit een accountancygroep en elke potentiële investering in private equity bekijken we eerst door onze fiscale bril.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.