Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Luiheid is een deugd. Als u belegt.

©Shutterstock

Een inhaalmanoeuvre op de weg? Het winnende doelpunt scoren net voor het laatste fluitsignaal? Of mooie zaakjes doen tijdens de koopjes? Op zulke momenten is timing cruciaal. Ook heel wat beleggers proberen de timing te vinden om op het ‘juiste’ moment te kopen en verkopen. Voor die beleggers is er slecht nieuws: lekker lui zijn en niet timen rendeert stukken beter.

Het is de droom van elke belegger: kopen als de beurs op zijn dieptepunt staat, verkopen op het hoogtepunt en weer kopen op het dieptepunt. Er zijn nogal wat beleggers die voor die aanpak gaan.

Andere beleggers hebben geen tijd of zin om elke dag de beursgrafieken in het oog te houden om te mikken op dat juiste moment. Ze beleggen elke maand en op dezelfde dag een vast bedrag, of de beurs het nu goed of slecht doet. ‘De ene keer krijgen ze dus meer aandelen voor hun geld dan de andere keer. Vergelijk het met tanken: als je je wagen wekelijks voor 60 euro met brandstof vult, kun je telkens ook wat meer of minder brandstof in je tank gieten dan de vorige keer’, vertelt Dieter Haerens, CEO Saxo Bank België (voorheen BinckBank).

Advertentie

Goddelijke gaven

De tweede strategie - elke maand een vast bedrag beleggen - is voor iedereen weggelegd. U hoeft hiervoor geen beleggingscursussen te volgen, geen moeilijke technische formules te gebruiken of zelfs helemaal geen ervaring met beleggen te hebben. Om de eerste strategie - mikken op het juiste moment - te doen slagen, moet u wél bepaalde gaven hebben. Goddelijke zelfs. Want u moet het dieptepunt kunnen voorspellen tussen de meest recente piek en de nieuwe, toekomstige piek. ‘Bonne chance’.

Alleen in de jaren 1920 en 1930 boekte je een hoger rendement als je erin slaagde telkens de dip te timen en je opgepotte geld op dat moment te beleggen.

Dieter Haerens
CEO Saxo Bank België

Maar zelfs al hebt u als belegger die uitzonderlijke gaven en hebt u tijd om de markten constant te screenen, dan nog zijn ‘luie’ beleggers beter af. ‘Alleen in de jaren 1920 en 1930 boekte je een hoger rendement als je erin slaagde telkens de dip te timen en je opgepotte geld op dat moment te beleggen’, vertelt Dieter Haerens. ‘Sindsdien heeft de “luie” strategie – de zogezegde ‘dollar cost averaging’-aanpak –steevast hogere rendementen gegenereerd dan de “helderziende” strategie.’

Wie probeert te mikken, moet dat heel precies doen. Want op de beurs liggen de slechtste dagen dicht bij de beste dagen. Als u op de verkeerde dag in- en uitstapt en op die manier de beste dagen op de beurs mist, dan is uw potentieel rendement maar povertjes. Belegde u bijvoorbeeld tussen 1 januari 2009 en 31 december 2018 1.000 dollar in de S&P500, en stapte u niet uit? Dan was uw 1.000 dollar aangegroeid tot 2.775 dollar (exclusief dividenden). Miste u in die periode de 30 beste dagen, dan was uw 1.000 dollar er nog maar 918 dollar (exclusief dividenden). Of zoals zakenman en belegger Warren Buffett het samenvatte: The only value of stock forecasters is to make fortune-tellers look good.

Advertentie

Op automatische piloot

Dieter Haerens belegt al sinds 1996 en bleef sindsdien onafgebroken in de markt. ‘Er zijn uiteraard periodes dat ik minder belegde omdat we grote uitgaven hadden. En toen we een huis bouwden, maakte ik ook een stuk van mijn opgebouwde beleggingsportefeuille ten gelde. Maar helemaal uitgestapt ben ik nooit’, vertelt hij. ‘Door de jaren heen heb ik alle beleggersfouten gemaakt die je maar kunt maken. Maar ervaring is de optelsom van je fouten. En die leerden me dat elke maand een vast bedrag beleggen de beste keuze was. Ook vandaag nog beleg ik periodiek: telkens aan het begin van de maand gaat er via een automatische opdracht een som naar mijn “Laten Beleggen”-portefeuille. Hetzelfde doe ik overigens voor onze drie kinderen. Laten-Beleggen houdt in dat je je geld laat beleggen door de bank. De tijd dat je hiervoor over een groot vermogen moest beschikken, ligt intussen lang achter ons. Bij Saxo Bank kan het al vanaf €10.000.’

Belangrijke informatie

De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege Saxo Bank. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De voorbeelden worden louter ter illustratie gegeven. Beleggers kunnen mogelijk geen vergelijkbare resultaten behalen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.