Een afkoelende economie, onrust op de financiële markten, oorlog op minder dan 20 uur rijden van Brussel. Wie z’n geld in dit onzeker klimaat aan het werk wil zetten, staat voor een lastige beslissing. Voor wie twijfelt, blijft de zekerheid van een spaarboekje misschien wel de uitkomst die de meeste gemoedsrust biedt.
De Amerikaanse aandelenmarkten tekenden het eerste halfjaar van 2022 hun slechtste semester in meer dan vijftig jaar op. Voor Europa waren de eerste zes maanden de slechtste sinds de financiële crisis van 2008. En voor populaire cryptomunten zoals Bitcoin (-57%) en Ethereum (-70%) was de afslachting compleet.
Geopolitieke spanningen, torenhoge inflatie, problemen in de toeleveringsketen, lockdowns, krapte op de arbeidsmarkt, jarenlange ongeziene fiscale en monetaire steun. Al die elementen culmineerden dit jaar tot een orkaan van derde categorie op de markten. Wie zonder een solide fundering zat, was gezien.
Omdat steeds meer economen uitgaan van een recessie, belooft de onrust niet meteen weg te ebben. Zowel het consumentenvertrouwen als het ondernemersvertrouwen zitten opnieuw in dalende lijn. En voor de uitdagingen die we vandaag zien, bestaan er geen quick fixes.
Meer zekerheid
Als u uzelf meer gemoedsrust wil gunnen en potentiële verliezen in uw vermogen wil voorkomen, dan kan dit een moment zijn om voor iets meer zekerheid te kiezen en te sparen. In onzekere tijden is extra sparen een natuurlijke reflex.
Een goede richtlijn is om maandelijks 10 procent van uw inkomen te sparen.
Volgens het IMF plaatsten Europese gezinnen tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 meer dan 1.000 miljard euro extra spaargeld opzij. Met afgelaste vluchten, lege winkelstraten en gesloten restaurants waren er uiteraard minder mogelijkheden om geld te laten rollen. Maar dat verklaart nog niet volledig waarom gezinnen liefst 50 procent meer spaarden dan in ‘gewone’ jaren.
De reflex om het zekere voor het onzekere te nemen, zette zich tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis ook door in België. Tussen januari 2021 en december 2022 kwam er volgens de Nationale Bank van België 40 miljard euro extra bij op de zicht- en spaarrekeningen van Belgische gezinnen. Met de hete hangijzers waarmee we vandaag geconfronteerd worden, lijkt het erop dat de zekerheid van een spaarboekje, ondanks het inflatierisico, een van de weinige oplossingen is die nog wat gemoedsrust biedt.
Hoeveel sparen?
Het is in eerste instantie prioritair om een spaarbuffer aan te leggen. Financiële experts raden aan om een veilig stootkussen aan te leggen, ter waarde van drie tot zes keer uw (gemeenschappelijk) maandelijks netto-inkomen. Een kapotte wasmachine, een auto in panne of een gestolen fiets: met dat stootkussen kan u de eerste klappen opvangen.
Hoe meer spaargeld u op de rekening heeft, hoe meer flexibiliteit u geniet om ongeplande rekeningen en verlies aan inkomen te dekken.
In het ideale scenario blijft u ook maandelijks een deeltje van uw inkomen opzijzetten. Een goede richtlijn is om maandelijks 10 procent van uw inkomen te sparen. Door naast het noodzakelijke stootkussen een extra reserve aan te leggen, hoeft u zich bij grotere uitdagingen geen zorgen te maken.
Staat u voor professionele problemen, een gezinsuitbreiding of een verbouwing die geen jaren kan wachten? Dan kan het interessant zijn om op veilig te spelen en een groter bedrag op een spaarrekening te zetten. Hoe meer spaargeld u op de rekening heeft, hoe meer flexibiliteit u geniet om ongeplande rekeningen en verlies aan inkomen te dekken. Een hoger bedrag opzijzetten, is tot slot ook een goed idee omdat er vroeg of laat opportuniteiten op uw pad kunnen komen. Een vage droom over een tweede verblijf in de Ardennen of een oldtimer, wordt later misschien een concreet plan. Bent u op zoek naar een hoger rendement, dan parkeert u uw spaargeld beter niet willekeurig, maar gaat u best op zoek naar de spaarrekening met het beste rendement.
Met behulp van de spaarvergelijker van Santander Consumer Bank kan u snel en makkelijk alle Belgische spaarrekeningen vergelijken.
Disclaimer: de aanhoudende stijging van de prijzen kan ervoor zorgen dat het gestorte geld waarde verliest.