Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Spaarders hebben geen last van stuiptrekkingen van de beurs

De ene dag heldergroene koersen, de volgende dag donkerrode koersen. Hoewel beleggen op lange termijn een hoger rendement kan opleveren, voelt niet iedereen zich even comfortabel bij de risico’s en volatiliteit die het met zich meebrengt. Sparen blijft nog steeds de rots van een gediversifieerd vermogen.

De jongste jaren trokken veel Belgen voor het eerst naar de beurs. Volgens de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) verdubbelde het aantal beleggers zelfs tussen 2019 en 2021. Door de lage rente op het spaarboekje zochten ze meer rendement. Op lange termijn leverde de beurs in het verleden inderdaad een hoger rendement op. Maar op korte termijn kan de beurs ook een minder comfortabele rit veroorzaken. Zeker nu de markten in 2022 stevig in het rood duiken, staan de zenuwen bij veel beleggers extra gespannen.

Huiswerk maken

Advertentie

Wie belegt, doet dat beter met een strategie. Risico’s spreiden over verschillende activaklassen (aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed …). Niet alles in één keer beleggen. Op de kosten letten. En discipline aanhouden. Beleggen betekent huiswerk maken, risico’s aanvaarden en altijd aan de lange termijn blijven denken.

Tumult op de markten of niet: een spaarboekje blijft hoe dan ook de hoeksteen van een vermogen.

De geschiedenis leert dat de beurs op lange termijn een hoger rendement kan opleveren. Daarom kan het opportuun zijn om een stuk(je) van uw vermogen te beleggen. Tenminste als u de risico’s wil en kan aanvaarden. Beleggen is enkel een optie als u het geld op lange termijn (7 à 10 jaar) niet nodig heeft. Die lange termijn is nodig om uw beleggingen de tijd te geven om te herstellen van tijdelijke crisismomenten.

Goed beschermd

Bij sparen heeft u geen last van de stuiptrekkingen van de beurs. Dat is voor veel mensen niet alleen goed voor hun bloeddruk: het bedrag kan alleen maar aangroeien. Tumult op de markten of niet: een spaarboekje blijft de hoeksteen van een vermogen. Voor wie daarnaast ook belegt, kan de zekerheid van een spaarboekje alsnog de negatieve impact van een beurscorrectie een stukje helpen afvlakken.

Advertentie

Dankzij het depositogarantiesysteem geniet uw spaargeld bescherming tot 100.000 euro per persoon en per bank en is uw startkapitaal gegarandeerd veilig. Geld dat u belegt in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere financiële instrumenten geniet vaak niet van kapitaalsgarantie.

Altijd beschikbaar

Uw spaargeld is altijd beschikbaar, zonder dat het op uw zichtrekening staat. Op die manier hebt u snel geld ter beschikking in noodgevallen, en komt u minder snel in de verleiding om uw zuurverdiende centen aan impulsaankopen te besteden.

Het is altijd interessant om meer spaargeld aan te houden dan enkel maar een noodrantsoen voor onverwachte uitgaven.

Heeft u geld nodig – bijvoorbeeld als een uitzonderlijke investeringskans uw pad kruist? – maar zitten uw centen in aandelen, die net dan in het rood staan? Dan zit u tussen hamer en aambeeld. Daarom is het altijd interessant om meer spaargeld aan te houden dan enkel maar een noodrantsoen voor onverwachte uitgaven. Ook naarmate u een jaartje ouder wordt, is het een goed idee om voldoende spaarreserve aan te houden en risico’s in beleggingen af te bouwen.

Sparen is gratis en fiscaal interessant

In tegenstelling tot beleggen betaalt u geen instapkosten, uitstapkosten, transactiekosten, beurstaks of effectentaks op uw spaargeld.

Bovendien bent u ook fiscaal voordelig af met sparen. De intresten op gereglementeerde spaarrekeningen zijn voor het inkomstenjaar 2022 tot 980 euro per persoon en per jaar vrijgesteld van belastingen.

Welke spaaroplossing kiezen?

Net zoals er verschillende beleggingen zijn, zijn er ook verschillende manieren om te sparen. Uw motivatie om te sparen bepaalt uw spaarprofiel en het spaarproduct dat best bij u past. Wie zijn spaargeld binnen het jaar wil aanspreken, kiest best voor een spaarrekening met een hogere basisrente. Heeft u uw spaarbudget niet meteen nodig, dan is een spaarrekening met een hogere getrouwheidspremie interessanter.

Lage rente en hoge inflatie

Sparen leverde de afgelopen jaren slechts een beperkt rendement op. Door het wijzigende beleid van verschillende centrale banken, wordt de kans groter dat daarin op korte termijn wat beterschap komt. Maar een terugkeer naar de hoge rentes van weleer is nog niet voor morgen.

Met een slecht presterende belegging loopt het koopkrachtverlies mogelijk hoger op dan met een veilig spaarproduct.

Door de hoge inflatie en het verlies van koopkracht is de verleiding groot om uw toevlucht te zoeken tot meer volatiele manieren om een hoger rendement te halen. Maar voorzichtigheid is geboden: met een slecht presterende belegging loopt het koopkrachtverlies mogelijk hoger op dan met een veilig spaarproduct.

Het is dus kwestie van de juiste balans te vinden tussen (doordacht en gedisciplineerd) te beleggen met een stukje van uw vermogen en verstandig te sparen. Tot slot: wie graag een hoger rendement wil, parkeert zijn spaargeld sowieso beter niet willekeurig, maar gaat best op zoek naar de spaarrekening met het beste rendement. Vergelijken loont meer dan ooit de moeite.

Met behulp van de spaarvergelijker van Santander Consumer Bank kan u snel en makkelijk alle Belgische spaarrekeningen vergelijken.

Disclaimer: de aanhoudende stijging van de prijzen kan ervoor zorgen dat het gestorte geld waarde verliest.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.