Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

West-Vlaanderen gaat circulair

v.l.n.r.: Frank Beckx (PlastIQ), Jean de Béthune (POM West-Vlaanderen), Piet Desmet (KU Leuven), Patrick Rigole (Centexbel)

In Kortrijk opende het Circular Materials Center in oktober zijn deuren, het opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector. Kennismaken kan alvast digitaal via de virtuele 360 gradentoer.

Met de opening van het Circular Materials Center (CMC) bundelt West-Vlaanderen alle expertise en knowhow rond circulair ondernemen. ‘De sector Nieuwe Materialen is een sleutelsector voor de West-Vlaamse economie en welvaart, met meer dan 900 bedrijven, zowat 15.000 jobs en een toegevoegde waarde van meer dan 1,2 miljard euro’, zegt Jean de Bethune, voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen.

Voor het nieuwe centrum ontwikkelde POM West-Vlaanderen een virtuele 360 gradentour. ‘Dankzij deze digitale rondleiding kunnen zowel bedrijfsleiders, werknemers, werkzoekenden, leerkrachten als jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met het Circular Materials Center’, licht Lieven Tack toe, algemeen directeur van POM West-Vlaanderen.

Advertentie

Innovation Wall

Het Circular Materials Center in Kortrijk.
Het Circular Materials Center in Kortrijk.

De vernieuwde site integreert de test- en onderzoekshal van het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC), een nieuwe innovatiehal, een opleidingscentrum en vergader- en eventfaciliteiten. ‘Het Circular Materials Center is de kers op de taart van een jarenlange samenwerking binnen het partnerschip van Fabrieken voor de Toekomst Nieuwe Materialen onder de coördinerende rol van POM West-Vlaanderen’, vertelt Jean de Bethune. ‘Alle kennis-en opleidingspartners, sector- en werkgeversorganisaties en vele bedrijven uit de sector bundelen hun krachten in dit gebouw.’ Eyecatcher in de inkomhal is de Innovation Wall: een uithangbord dat de meest creatieve en innovatieve realisaties etaleert van bedrijven uit de sector.

Het CMC is er in eerste instantie voor bedrijven, zij kunnen er onder begeleiding van o.m. Centexbel, het kenniscentrum van de textielindustrie, en KU Leuven innovatieve ideeën ontwikkelen en uittesten. ‘Circulaire economie is meer dan alleen recyclage. Het vraagt ook een nieuwe manier om producten te ontwerpen, zodat die bijvoorbeeld een langere levensduur hebben of eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Dit centrum speelt daar op in’, zegt Lieven Tack.

Gezocht: goed opgeleid talent

Opleiding is een belangrijke hefboom om expertise over nieuwe materalen te laten doorstromen naar bedrijven, en om de instroom van talent te bevorderen. ‘In het Circular Materials Center beschikt PlastIQ, de opleidingspartner voor de kunststofverwerkende industrie, over een professioneel traininglab voor praktijkervaring en een lokaal voor het theoretische opleidingsgedeelte. Dankzij onze sterke link met het bedrijfsleven kunnen we het opleidingsaanbod perfect afstemmen op wat ondernemingen nodig hebben.’

Ontdek het zelf op: www.circularmaterialscenter.be

Advertentie
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.