De Europese Unie heeft met de ‘Corporate Sustainability Due Diligence Directive’ (CSDDD) een nieuwe deadline geprikt in haar duurzaamheidsagenda. Deze richtlijn verplicht grote bedrijven om hun impact op milieu en mensenrechten in kaart te brengen en concrete maatregelen te nemen. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om de CSDDD om te zetten in nationale wetgeving. Wat betekent dit voor bedrijven, en hoe kunnen zij zich voorbereiden?
CSDDD voor u opgelijst
De CSDDD richt zich op grote bedrijven, met drie belangrijke verplichtingen
- Due diligence onderzoek: bedrijven moeten de schadelijke gevolgen van hun activiteiten op milieu en mensenrechten onderzoeken.
2. Waardeketen-analyse: naast de eigen bedrijfsvoering moeten ook de dochterondernemingen en de bedrijven binnen hun waardeketen (o.a. toeleveranciers) worden opgenomen.
3. Klimaatplan: elk bedrijf moet een klimaatplan opstellen waarin wordt aangetoond dat de bedrijfsstrategie verenigbaar is met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.
Gefaseerde invoering voor grote bedrijven
De verplichtingen van de CSDDD worden stapsgewijs ingevoerd, afhankelijk van de grootte van de onderneming. Binnen 3 jaar na de inwerkingtreding moeten bedrijven met meer dan 5.000 werknemer en een jaaromzet van 1,5 miljard euro aan de nieuwe regels voldoen. Een jaar later komen ondernemingen met meer dan 3.000 werknemers en een omzet van 900 miljoen euro erbij, en na 5 jaar zijn de bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een omzet van 450 miljoen aan de beurt.
‘Ook als toeleverancier van een groot bedrijf zal u in de toekomst een duurzaamheidsrapport moeten kunnen voorleggen’
Impact op kleinere bedrijven
Hoewel de meeste Belgische bedrijven niet direct onder de CSDDD vallen, zullen veel kleinere bedrijven wel indirect te maken krijgen met de nieuwe regels, omdat ze zich in de waardeketen bevinden van één van die grote bedrijven.Als toeleverancier van zo’n groot bedrijf zal u voortaan wellicht een duurzaamheidsrapport moeten kunnen voorleggen. Vandaar de noodzaak voor zowel grote als kleine bedrijven om zich grondig voor te bereiden.
Embridge als partner voor duurzame bedrijfsvoering
Met 25 jaar ervaring op vlak van milieu en omgeving ondersteunt Embridge bedrijven bij hun duurzame transitie. Gezien de complexiteit van de regelgeving en de drempelvrees die dat bij heel wat ondernemingen veroorzaakt, pakt Embridge dit gestructureerd aan.
In een eerste stap wordt een analyse gemaakt van de huidige duurzaamheidssituatie, en dit op basis van een vragenlijst.
Vervolgens worden er concrete en op de maat van uw onderneming gemaakte doelstellingen opgesteld.
In een derde stap volgt de implementatie van deze doelstellingen en het opstellen van een uitgebreid rapport met resultaten.
Voor meer informatie of een concrete vraag, surf naar embridge.be of mail naar info@embridge.be