Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Cryptowallets en belastingaangifte: wat zijn de regels?

Advocaat Mark Delboo © Delboo

Het stijgend succes van cryptovaluta leidt tot meer vragen over de fiscale verplichtingen die cryptowallets en -rekeningen met zich meebrengen. Moet een cryptorekening worden gemeld in de aangifte personenbelasting en aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank van België (CAP), zoals dat al geldt voor buitenlandse rekeningen? Advocatenkantoor Delboo, gespecialiseerd in vermogensplanning en fiscaliteit, geeft uitleg.

Cryptorekeningen en de Belgische wetgeving

In België moet iedereen die houder is van een buitenlandse rekening deze rekening opnemen in zijn aangifte personenbelasting en melden aan het CAP. Volgens de FOD Financiën gelden deze verplichtingen ook voor cryptorekeningen, indien deze rekeningen voldoen aan twee voorwaarden:

  • Allereerst moet het gaan om een ‘rekening van elke aard’. Dit zijn traditionele bankrekeningen, spaarrekeningen, effectenrekeningen, rekeningen gebonden aan een hypothecaire lening, enz. Volgens de minister van Financiën vallen cryptorekeningen en cryptowallets hier dus ook onder.
Advertentie
  • Vervolgens moet de cryptowallet geopend zijn bij een buitenlandse financiële instelling die professioneel financiële diensten aanbiedt. Banken, wisselkantoren en krediet- of spaarinstellingen behoren daartoe. Wanneer het online platform waarop de cryptowallet is geopend diensten aanbiedt die vergelijkbaar zijn met de diensten van banken of kredietinstellingen in België, dan valt deze wallet onder de meldingsplicht.

‘Het stijgend succes van cryptovaluta leidt tot steeds meer vragen over de fiscale verplichtingen’

Wanneer moet u een cryptowallet aangeven?

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de twee soorten cryptowallets:

  • Je hebt de custodial wallets,, waarbij een derde partij de privésleutels beheert.  Als zo’n cryptowallet wordt aangehouden bij een buitenlandse aanbieder die als financiële instelling optreedt en beroepsmatig financiële diensten aanbiedt die gelijkaardig zijn aan de Belgische instellingen, dan moet deze wallet in de personenbelasting en bij het CAP worden aangegeven. Is de cryptowallet daarentegen geopend bij een buitenlandse instelling die geen dergelijke diensten aanbiedt – wat vaker voorkomt – dan geldt er geen aangifteplicht.
  • Daarnaast heb je ook zogenaamde non-custodial wallets, waarvoor gebruikers zelf hun privésleutels beheren.  Deze wallets vallen buiten de aangifteplicht, omdat er geen buitenlandse financiële instelling bij betrokken is.

Uitgebreidere informatie vindt u hier: delbooadvocaten.be

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.