Outsourcing stond lang synoniem voor het uitbesteden van bedrijfsactiviteiten. Vandaag wordt het gezien als een antwoord op de vele uitdagingen van de arbeidsmarkt. Maar is het dat ook?
In februari publiceerde Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, het whitepaper “Projectsourcing: Talent en knowhow als antwoord op schaarste”. Wie het witboek leest, ontdekt dat projectsourcing vele vormen en namen kent: aanneming, onderaanneming, consulting, contracting, detachering, outsourcing, payrolling, freelancen.
‘Het komt erop neer dat projectsourcing bedrijven in staat stelt om projecten waarvoor de expertise niet in huis is, te laten uitvoeren door externe specialisten’, zegt Kristoff Temmerman, director bij TriFinance en voorzitter van de commissie projectsourcing bij Federgon.
Relance
Projectsourcing levert volgens het whitepaper van Federgon een belangrijke bijdrage aan de relance van de economie en de uitdagingen van de arbeidsmarkt. ‘We zijn ervan overtuigd dat projectsourcing de doelstelling helpt bereiken om tegen 2030 te evolueren naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent’, maakt Kristoff Temmerman zich sterk.
We zijn ervan overtuigd dat projectsourcing de doelstelling helpt bereiken om tegen 2030 te evolueren naar een werkzaamheidsgraad van 80 procent.
Als reden haalt hij de flexibiliteit aan die projectsourcing bedrijven biedt. ‘In een snel veranderende omgeving willen bedrijven wendbaar zijn en blijven, ook op het vlak skills en competenties. Organisaties rekenen daarvoor onder andere op een flexibele schil van arbeidskrachten. Projectsourcing kan die bieden.’
Projectsourcing biedt de mogelijkheid om expertise in huis te halen zonder als bedrijf de risico’s en kosten te dragen van een directe aanwerving. Dat is voor veel bedrijven een doorslaggevend argument. ‘Projectsourcing vult de behoeften van werkgevers in op een kostenefficiënte manier’, zegt Kristoff Temmerman.
Het whitepaper ‘Talent en knowhow als antwoord op schaarste’ is te lezen op de website van Federgon.
Springplank
Maar projectsourcing kan ook een antwoord zijn op de noden van werknemers. Medewerkers van middelbare leeftijd geven hun loopbaan er een nieuwe wending mee. ‘Dankzij intensieve begeleiding en coaching slagen we erin om mensen te laten zij-instromen in andere functies en sectoren.’
Ook schoolverlaters hebben iets te winnen bij projectsourcing. ‘Voor young potentials die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt en willen proeven van wat verschillende jobs en sectoren te bieden hebben, is projectsourcing een ideale springplank’, zegt Kristoff Temmerman.
Juridische basis
In de beginjaren was er onduidelijkheid over wie nu verantwoordelijk was voor flexibele experten. ‘Sinds 1987 bestaat voor projectsourcing een juridische basis waardoor gespecialiseerde bedrijven hun werknemers kunnen inzetten bij klanten, het zogenaamde artikel 31.’ Dat artikel legt sterk de nadruk op het werkgeverschap van het projectsourcingbedrijf.
‘Terbeschikkingstelling – uitzendarbeid uitgezonderd – is niet toegelaten in België’, aldus Kristoff Temmerman. ‘Bij terbeschikkingstelling is het de klant die de arbeidsrelatie beheert. Bij projectsourcing staan de medewerkers op de payroll van het projectsourcingbedrijf dat optreedt als werkgever van de flexibel inzetbare arbeidskrachten. Projectsourcingbedrijven zorgen immers voor de selectie, aanwerving en opleiding van deze medewerkers, geven hen feedback en coördineren hun opdrachten. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het welzijn van de projectmedewerkers en wordt er geïnvesteerd in hun wellbeing via begeleiding en coaching.’