Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Voorzichtigheid blijft geboden in deze laatcyclische fase

Marc Danneels, Chief Investment Officer, Beobank

Beobank

De laatste maanden was het bang afwachten wat er zou gebeuren in de bankenwereld. De probleembank Credit Suisse werd in extremis gered door UBS. En JP Morgan haalde het noodlijdende First Republic binnen. Is de ‘bankencrisis’ daarmee achter de rug?

Voor kleine en middelgrote regionale banken in de VS blijven er uitdagingen bestaan: na de agressieve rentepolitiek van de Fed het afgelopen jaar staat voor velen de marktwaarde van hun activa onder druk. Ook omdat Amerikaanse wetgevers voor deze banken een deel van de Dodd-Frank act versoepelden in 2018, zijn hun activa vaak onvoldoende afgedekt tegen renterisico.

Advertentie

Bovendien blijven deze banken kwetsbaar voor een bankrun als klanten hun vertrouwen verliezen. Toch zien we geen besmettingsgevaar zoals een ‘2008-scenario’, want de Amerikaanse autoriteiten grijpen snel en doeltreffend in en de grotere – systemische   banken in de VS, en zeker de ‘Europese’ banken, zijn sterk gereguleerd en gekapitaliseerd. Wel is het duidelijk dat dat nog kan bijdragen aan strengere kredietvoorwaarden. Zeker in de VS zou dat een remmende impact kunnen blijven hebben op de reële economie.  

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het tempo van haar renteverhogingen vertraagd, maar zei ook dat de rente nog hoger moet. Wat betekent dat voor het beleggingsklimaat?

Met aanhoudend sterke kerninflatie en aantrekkende looninflatie in de Eurozone zal de ECB wellicht nog twee renteverhogingen doorvoeren vooraleer te pauzeren. In die monetair cyclische achterstand op de VS, in een context van lage wereldwijde economische groei en bedrijfswinstverwachtingen die we nog steeds te hoog inschatten, moeten we de ‘Europese’ aandelen voorzichtig positioneren.

In deze laatcyclische omgeving, zowel monetair als economisch, geven we opnieuw de voorkeur aan defensieve groeiaandelen.

Marc Danneels
Chief Investment Officer, Beobank

In dat klimaat geven we opnieuw de voorkeur aan defensieve groeiaandelen zoals gezondheidszorg en consumer staples, eerder dan aan cyclische – en waardeaandelen, nadat die laatste sinds  het vierde kwartaal van 2022 beter gepresteerd hadden. Voor overheidsobligaties verhogen we duratie, voornamelijk in de VS gezien de Fed dicht bij een rentepauze staat, wat voor de ECB nog niet het geval is.

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.