Lazard Frères Gestion
Na een uitzonderlijk beursjaar 2021, werden de markten afgestraft door de rentestijgingen en de oorlog in Oekraïne. Wat zijn vandaag de vooruitzichten?
De inflatie in de Westerse landen staat hoog en het tekort aan arbeidskrachten veroorzaakt spanningen op de arbeidsmarkt. De centrale banken moeten hun monetair beleid weer normaliseren, maar er is een probleem: hoe een ‘soft landing’ maken zonder een recessie uit te lokken? Dat risico gaat volgens ons in 2022 op de financiële markten blijven wegen.
De huidige tijden zijn moeilijk, behalve voor beleggers die in staat zijn te profiteren van de rentestijgingen.
Europese aandelen zijn traditioneel goedkoper dan Amerikaanse aandelen. Kan die kloof in de huidige geopolitieke context nog gedicht worden?
Amerikaanse aandelen zijn als winnaars uit de periode van lage rente gekomen. De groeiwaarden zijn zeer duur geworden, vooral die van de Amerikaanse techaandelen. De markt corrigeert deze excessen, en het is wellicht nog niet gedaan. De Amerikaanse aandelen noteren nog steeds boven hun langetermijngemiddelde, terwijl de aandelen van de eurozone daaronder blijven. Het verschil zal dus afnemen, vooral gezien de recente daling van de euro, want die is gunstig voor de resultaten van de Europese bedrijven.
Nadat de rentevoeten tientallen jaren zijn gedaald, is de tendens gekeerd. Denkt u dat de rentestijgingen gaan aanhouden? En wat betekent dat voor de obligatiebelegger?
De centrale banken gaan hun rentevoeten blijven verhogen, waardoor ze de langetermijnrente de hoogte in jagen. Op termijn zal die rentestijging beleggers de kans geven om op de obligatiemarkten opnieuw aantrekkelijkere rendementen en spreadniveaus te behalen. In afwachting daarvan blijft het moeilijk. Behalve dan voor beleggers die erin slagen hun portefeuille ‘negatief gevoelig’ te maken voor de rentevoeten, zodat ze baat hebben bij de huidige rentestijging.