Franklin Templeton
Denkt u dat de grote centrale banken gedurende het jaar hun rente verder zullen optrekken en zal dit onrust veroorzaken op de financiële markten?
De centrale banken zullen de rente in 2022 en 2023 blijven verhogen, waarbij de Europese Centrale Bank (ECB) in de tweede helft van 2022 zal beginnen. Hierdoor zal de druk op de obligatierente blijven toenemen en zullen de obligatiemarkten, en met name de kredietmarkten, volatieler worden. De ECB heeft een moeilijke evenwichtsoefening te voeren: zij moet de rente verhogen om de inflatie te bestrijden, maar de aanbodschok uit Oekraïne betekent waarschijnlijk dat de economie aanzienlijk zal vertragen. De markten zullen dus een delicaat evenwicht moeten vinden tussen de inflatie, de rente en de potentiële economische vertraging. Dit zal de volatiliteit op de obligatiemarkten blijven aanwakkeren, maar ook kansen creëren voor obligatiebeleggers.
Na decennia van immer dalende rentes is de trend gekeerd. Denkt u dat de stijging van de rentes zich verder zal doorzetten en wat betekent dit voor een obligatiebelegger?
De aangewakkerde volatiliteit op de obligatiemarkten zal kansen creëren voor obligatiebeleggers.
De rentetarieven op de Europese obligatiemarkt zullen blijven stijgen naarmate de markt zich aanpast aan de hogere beleidsrente en de grotere onzekerheid als gevolg van de economische groei. In de komende kwartalen zal de obligatiemarkt echter weer normaliseren, wat kansen biedt voor obligatiebeleggers in staats- en bedrijfsobligaties. Dit is niet het begin van een meerjarige berenmarkt voor obligaties. Wij verwachten dat de inflatie in de eurozone de komende jaren weer rond de twee procent zal komen te liggen, waardoor de ECB haar renteverhogingen zal kunnen pauzeren en de obligatiemarkt een kans krijgt om een nieuw evenwicht te vinden dat niet ver boven de huidige rendementen ligt. Dit zou gunstig zijn voor obligatiebeleggers, aangezien zij opnieuw worden betaald voor het nemen van krediet- en durationrisico op de obligatiemarkten.