Candriam
Na een uitzonderlijk sterk beursjaar 2021, werden de markten afgestraft door de rentestijgingen en de oorlog in Oekraïne. Wat zijn vandaag de vooruitzichten?
We verwachten in de tweede helft van het jaar een vertraging van de inflatie dankzij een geleidelijke stabilisatie van de grondstoffenprijzen.
Om het vertrouwen van beleggers te herstellen moeten ze ervan verzekerd worden dat de inflatie onder controle is. We verwachten in de tweede helft van het jaar een vertraging van de inflatie dankzij een geleidelijke vermindering van de problemen in de aanvoerketen en de stabilisatie van de grondstoffenprijzen. Zal het niveau waarop de inflatie gaat stabiliseren aanvaardbaar zijn voor de centrale banken? Die factor zal de omvang bepalen van de monetaire verstrakking die nodig is en ook de economische vertraging die daarmee gepaard zal gaan. De markten houden bij de huidige niveaus al rekening met een zachte landing van de economie, geen winstgroei de komende 12 maanden en een waardering die rekening houdt met de renteniveaus die we vandaag kennen. Een brutalere vertraging van de economie kan natuurlijk tot een sterkere volatiliteit leiden en een verdere daling van de waarderingen in de hand werken, alvorens we opnieuw met groei kunnen aanknopen en kunnen profiteren van de mogelijkheden geboden door de correctie van bepaalde excessen tijdens de post-covidperiode.
Nadat de rente tientallen jaren is gedaald, is de tendens gekeerd. Denkt u dat de rentestijgingen gaan aanhouden? Wat betekent dat voor de obligatiebelegger?
De stijging van de rente is het logische gevolg van de scherpe stijging van de inflatie. De obligatiemarkten houden nu al rekening met toekomstige verhogingen van de kortetermijnrente door de centrale banken. We denken dat tegen eind dit jaar de periode van negatieve rentes in Europa voorbij zal zijn. Dat zal binnen dat segment opnieuw zorgen voor fatsoenlijke rendementen en beleggingsopportuniteiten. We verwachten echter geen inflatoire spiraal of een zichzelf onderhoudend proces van prijsstijgingen, omdat de loonsverhogingen bescheiden zullen blijven, zeker in Europa.