Degroof Petercam
Europese aandelen zijn traditioneel goedkoper dan Amerikaanse aandelen. Kan die kloof in de huidige geopolitieke context nog gedicht worden?
De premie waarmee Amerika noteert tegenover Europa weerspiegelt niet alleen de betere groeivooruitzichten van de Verenigde Staten op lange termijn, vergeleken met Europa, maar ook (en vooral) hun gunstigere omgeving voor de kleine aandeelhouder. Volgens ons gaat dat niet snel veranderen. De Amerikanen beseffen dat trouwens maar al te goed want zowat 40 procent van de Amerikaanse beurs is in handen van particulieren.
De premie waarmee Amerika noteert tegenover Europa weerspiegelt vooral een gunstigere omgeving voor de kleine aandeelhouder.
Nadat de rentevoeten tientallen jaren zijn gedaald, is de tendens gekeerd. Denkt u dat de rentestijgingen gaan aanhouden? En wat betekent dat voor de obligatiebelegger?
De stijging van de rentevoeten gaat stoppen wanneer de centrale banken erin slagen de inflatie te bedwingen. In de Verenigde Staten heeft de Fed volgens ons aangetoond voldoende strijdlustig te staan tegenover de inflatie om dit jaar nog dat doel te bereiken. Daardoor zouden de Amerikaanse rentevoeten moeten gaan stabiliseren. In Europa zal dat ongetwijfeld iets meer tijd in beslag nemen.
Het coronavirus heeft de Chinese economie in de eerste maanden van 2022 opnieuw parten gespeeld. Hoe ziet u dit jaar het vertrouwen van beleggers in de groeilanden evolueren?
De aandelen uit de groeimarkten beschikken over kenmerken wat van hen activa met een hoog potentieel maakt. Hun prestaties in de eerste helft van 2022 stelden teleur. De basis van een beursherstel tekent zich af, maar het is nog te vroeg om van een katalyserend effect te spreken. Daarvoor moeten twee voorwaarden vervuld zijn: de beëindiging van het zerocovidbeleid in China – gepaard gaand met een geloofwaardig fiscaal herstel – en een dollar die stopt met stijgen.