Beobank
Aandelenbeurzen blijven records vermorzelen en waarderingen lopen steeds op. Mogen we ons de komende tijd aan een hogere volatiliteit verwachten?
Wereldwijde aandelen noteren nu liefst 80 procent hoger dan hun laagste punt in maart 2020. Opmerkelijk exuberant, volgens de Europese Centrale Bank (ECB). Die stijging komt door de aanzet naar groeiherstel en de impact van massieve monetaire stimuli. Tegelijkertijd zijn er signalen van aantrekkende inflatie en opwaartse druk op de langetermijnrente, het meest uitgesproken in de VS. Op korte termijn kan dit voor een hogere volatiliteit zorgen in de aandelenmarkten, zeker als de hooggespannen winstgroeiverwachtingen voor dit jaar te optimistisch ingeschat zouden blijken. Maar met positieve economische fundamenten, nog steeds ondersteunende politiek van centrale banken en wereldwijde relancemaatregelen, zien we mogelijke correcties en volatiliteit eerder als opportuniteiten voor langetermijnbeleggers. Hierbij verwachten we een verdere inhaalbeweging van cyclische en waarde-aandelen, maar laten we tegelijk ook niet de groei-aandelen links liggen, vooral deze die aan een redelijke prijs gewaardeerd zijn en duurzame winst kunnen genereren. Smallcaps kunnen dan weer voordeel halen uit de lokale graduele economische herstart in de verschillende regio’s.
Ook onder Biden blijft de relatie tussen de VS en China gespannen. Hoe kun je je best voor de toekomst positioneren als je in Chinese aandelen belegt?
Met een verwachte bbp-groei van boven 8 procent dit jaar bestendigt China de nummer twee positie in de wereld qua economische activiteit, maar ook qua omvang van zijn kapitaalmarkt. Nu ook voor buitenlandse beleggers de onshore aandelenmarkten zoals Shanghai en Shenzhen meer toegankelijk worden, bieden Chinese aandelen verdere diversificatie-opportuniteiten in een portefeuille. Interessante beleggingsthema’s zijn energietransitie, dienstensectoren en consumptiegoederen. Deze worden nog verder structureel ondersteund door de focus in het recente vijfjarenplan op technologische innovatie, duurzame groei en binnenlandse consumptie. Hierbij verkiezen we kwaliteitsaandelen van leidende ondernemingen in deze sectoren en hechten we veel belang aan een bottom-upselectie door fondsbeheerders met een uitvoerige lokale expertise in Chinese markten.