Beobank
Bedrijfswinsten in de eurozone staan onder druk. En afhankelijk van de evolutie van de kerninflatie lijkt een verdere monetaire verstrakking niet uitgesloten. Hoe kan de ECB het tij keren?
Bij de vertragende groei, het meest uitgesproken in Duitsland, en dalende inflatie suggereert de ECB steeds meer een einde van renteverhogingen, vooral omdat het afremmende effect van de renteverhogingen nog voor een deel met vertraging zichtbaar moet worden op de economie. Tegelijk tempert de ECB te optimistische verwachtingen van monetaire versoepeling: renteverlagingen zijn de volgende kwartalen nog niet aan de orde. De inflatie zal maar geleidelijk afnemen en dus nog niet meteen het tweeprocent-doel bereiken, zeker in een context van geopolitieke conflicten. De ECB lijkt zo haar geloofwaardigheid als bevechter van inflatie te willen verzoenen met het vermijden van een te afremmend monetair beleid.
‘De ECB verzoent haar geloofwaardigheid als bevechter van inflatie met het vermijden van een te krap monetair beleid’
De beurskoers van grote technologiebedrijven (Microsoft, Amazon, Alphabet) stijgt dankzij het positieve effect van de AI-revolutie. Kunnen ook andere bedrijven of sectoren meesurfen op de AI-golf?
De aandacht voor AI is voorlopig geconcentreerd rond de steile opgang van generatieve AI-modellen, zoals de hype rond ChatGPT. Omdat het ‘leren’ van deze modellen een kapitaalintensieve activiteit is, zijn de big-tech-bedrijven op het eerste gezicht winnaar van deze AI-revolutie. Toch zien we opportuniteiten in infrastructuur en in specifieke AI-toepassingen voor veel bedrijfssectoren. Denk bij de nodige infrastructuur aan fabrikanten van hardware en halfgeleiders, en aanbieders van cloudcomputing, nodig om AI-modellen te trainen. Maar ook betrouwbare big data worden een kostbare grondstof, bijvoorbeeld voor AI-applicatiesoftware om productiviteit te boosten in specialistische sectoren. Denk aan snelle diagnostische tools in de gezondheidszorg, performante chatbots bij klantendiensten en ook bij software-ontwikkeling. Tenslotte kadert deze technologische revolutie ook in een context van geopolitieke concurrentie en dataprivacy, waarbij ook cybersecurity de wind in de zeilen zal hebben.