BlackRock
Sommige economen geloven dat de hogere inflatie slechts tijdelijk is, andere denken dat die niet snel zal verdwijnen. Tot welk kamp behoort u en wat betekent dit voor een belegger?
De inflatie wordt aangewakkerd door de ongewone aanbodschokken bij de herstart. Wij verwachten dat die schokken in het komende jaar zullen verdwijnen, maar zien de inflatie als hardnekkig. Die zal op een hoger niveau blijven dan vóór de herstart. In een dergelijk klimaat geven wij de voorkeur aan aandelen, omdat wij verwachten dat de rentegevoeligheid op de inflatie gedempter zal zijn dan in het verleden. Dat zou de reële rente laag moeten houden, wat de aandelen ten goede komt.
De bedrijfswinsten verrasten vaak positief in 2021, onder meer omdat ze makkelijk hoger uitkwamen dan in 2020 toen de economie stilviel door corona. Wat verwacht u voor volgend jaar?
De sterke winstgroei is te danken aan de krachtige economische herstart. De realisatie van die kracht werd vorig jaar ingeprijsd door hogere multiples toen de aandelen na corona opveerden. De winstgroei zal zich waarschijnlijk normaliseren naarmate de activiteit normaliseert. Historisch hoge winstcijfers zijn deels te danken aan conservatieve prognoses. Wij verwachten dat die prognoses op korte termijn een steun in de rug zullen betekenen voor aandelen en blijven tactisch pro-risk door de zeer lage reële rente.
De prijsdruk zal in 2022 aanhouden, gedreven door de ongebruikelijke herstartdynamiek die daardoor de voorkeur geeft aan aandelen.
Door de problemen in China en de verspreiding van het coronavirus was 2021 een belabberd jaar voor beleggers in groeilanden. Mogen ze hopen op beterschap?
De overgang naar een koolstofarme toekomst zal een belangrijke motor zijn voor het rendement van activa op lange termijn. Een succesvolle transitie in opkomende markten is essentieel voor de wereldwijde klimaatdoelstellingen én voor het resultaat van beleggers in de komende jaren. Wij schatten dat opkomende markten ten minste 1 biljoen dollar per jaar nodig zullen hebben om de wereldwijde netto-nuluitstoot in 2050 te bereiken, meer dan zes keer de huidige investeringen. Maar tot nu toe is de overheidsfinanciering ontoereikend geweest. Om particulier kapitaal te mobiliseren op de schaal en met de snelheid die nodig is om klimaatmaatregelen in opkomende markten te financieren, is volgens ons risicodeling en een grotere blootstelling van de publieke sector aan verliezen de enige manier. Dat kan met instrumenten zoals groene investeringsbanken.