Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Innoverende bedrijven die investeren in de wereld van morgen zijn meer dan ooit aan zet

Vincent Hamelink, Chief Investment Officer bij Candriam

Candriam

2021 was een uitzonderlijk sterk beursjaar. Wat waren de belangrijkste drivers van die prestaties en blijven die overeind in het voorjaar van 2022?

Ik denk dat de sterke economische prestaties van 2021 zich in 2022 gaan verderzetten. We verwachten zowel in de Verenigde Staten als in Europa een groei van circa vier procent. De sterke vraag gaat als gevolg van de pandemie gepaard met bottlenecks aan de aanbodzijde en leidt tot spanningen die inflatie veroorzaken. Die zou in 2022 haar piek moeten bereiken. De bekommernissen die daaruit voortvloeien, gaan in de eerste jaarhelft fluctueren. Dat zal het geduld van de centrale banken op de proef stellen. Bovendien zal dat bijdragen tot de volatiliteit op de obligatiemarkten en aanleiding geven tot veranderingen in beleggingsstrategieën rond aandelen.  

Advertentie

Denkt u dat de grote centrale banken volgend jaar hun rente zullen optrekken en zal dit onrust veroorzaken op de financiële markten?

De bottlenecks aan aanbodzijde leiden tot spanningen die inflatie veroorzaken. We verwachten dat die in 2022 haar piek zal bereiken.

Vincent Hamelink
Chief Investment Officer bij Candriam

De ECB gaat haar accomoderend beleid verderzetten. De Federal Reserve zal tegen juni 2022 ongetwijfeld haar aankoopbeleid van obligaties geleidelijk afbouwen en de rente in de tweede jaarhelft opnieuw verhogen. In tijden van een steiler wordende rentecurve en een bovenpotentiële groei, blijven we voor het begin van 2022 positief over wereldwijde aandelen. We blijven de voorkeur geven aan innovatieve bedrijven die een antwoord bieden op de uitdagingen van de maatschappij van morgen: zorgverstrekkers, bedrijven die de transitie naar een koolstofarme economie versnellen, bedrijven die afval tot een minimum herleiden en een mobile switch doorvoeren, maar ook financiële instellingen. Ook bedrijven die de disruptieve technologische kaart trekken, verdienen een plaats in onze portefeuilles.

Door de problemen in China en de verspreiding van het coronavirus was 2021 een belabberd jaar voor beleggers in groeilanden. Mogen ze hopen op beterschap?

De groeidynamiek in China vlakt af. Hoewel de kans bestaat dat Peking zijn monetaire en fiscale versoepelingsmaatregelen versterkt, denken we dat de actoren al heel wat slecht nieuws hebben verrekend en dat de waardering van de Chinese markt steeds aantrekkelijker oogt. Dat maakt van China een beleggingsopportuniteit.

Advertentie

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.