Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Inflatie blijft aan zet in 2022

Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank

Beobank

Sommige economen geloven dat de hogere inflatie slechts tijdelijk is, andere denken dat die niet snel zal verdwijnen. Tot welk kamp behoort u en wat betekent dit voor een belegger?

Centrale banken hebben lang volgehouden dat de sterk aantrekkende inflatie post pandemie tijdelijk zou zijn. Maar naast een tijdelijke verstoring tussen de vraag- en aanbodzijde, lijkt het er steeds meer op dat ook structurele factoren op een langere termijn de inflatie verhogen. Kijk bijvoorbeeld naar de energietransitie. Minder investeringen in de fossiele energie dragen bij tot een energieschaarste die nog niet door groene energie kan worden opgevangen. Ook de opkomende looninflatie, veroorzaakt door een steeds krappere arbeidsmarkt in een aantal sectoren, kan een inflatie op langere termijn aanvuren.

Advertentie

Aanhoudende inflatie en opwaartse rentedruk stellen beleggers én centrale banken voor nieuwe uitdagingen.

Marc Danneels
Chief Investment Officer bij Beobank

Obligatiebeleggers kiezen dus best voor actieve fondsbeheerders die snelle veranderingen in rentecurves, door de evolutie van een ultra-ondersteunend monetair beleid naar een meer laat-cyclische dynamiek, kunnen omzetten in beleggingsopportuniteiten.

Traditioneel gedijen aandelenmarkten dan weer goed in een gematigde inflatie-omgeving (tot zo’n 4 procent). Grondstoffenmarkten, met bijvoorbeeld aandelen uit Oost-Europa, kunnen ook tegen inflatie beschermen. 

Europese aandelen noteren traditioneel wat goedkoper dan Amerikaanse. Kan die waarderingskloof wat gedicht worden?

Het succes van de Amerikaanse aandelenmarkten de afgelopen decennia kwam grotendeels door de technologische waarden in die markt. De pandemie heeft deze groeiwaarden een duwtje in de rug gegeven. De cyclische groeiversnelling eerder dit jaar heeft de Europese aandelen al wat geholpen, maar ook op langere termijn lijken ze goed gepositioneerd: zowel een relatief meer ondersteunende ECB, in vergelijking met de andere centrale banken, als de activering van het NextGeneration EU herstelplan, goed voor 750 miljard euro, kan Europese aandelen ruggensteun geven in 2022. Bovendien zetten ook de opwaartse bedrijfswinstherzieningen zich sterk door bij Europese bedrijven, waar dit begin dit jaar nog voornamelijk bij Amerikaanse bedrijven het geval was.

Maar in een context van lage rentes met opwaartse druk en aantrekkende inflatie, is het vooral de aanwezigheid van kwalitatieve waardebedrijven die Europa aantrekkelijker maakt dan de VS. Daarbij ondersteunt het meer uitgesproken ESG-profiel van Europese bedrijven deze markt ook structureel. 

Advertentie

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.