Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

2022: normalisering economie en daling grondstofprijzen

Brian Kloss, Portfolio Manager, Global Fixed Income, Brandywine Global, onderdeel van Franklin Templeton

Franklin Templeton

De bedrijfswinsten verrasten vaak positief in 2021, onder meer omdat ze makkelijk hoger uitkwamen dan in 2020 toen de economie stilviel door corona. Wat verwacht u voor volgend jaar?

Hoewel de bedrijfswinsten in 2022 wellicht niet in dezelfde mate zullen stijgen als in het recordjaar 2021, zouden ze toch positief moeten blijven verrassen, vooral in de eerste helft van het jaar. Twee sterke trends geven een duwtje in de rug en ondersteunen de markt op weg naar het nieuwe jaar. Ten eerste hebben de aanbodbeperkingen wellicht hun hoogtepunt bereikt, wat de kostendruk in verschillende sectoren zou moeten verlichten. Ten tweede blijven bedrijven een hoge mate van prijszettingsvermogen vertonen dankzij de sterke vraag van consumenten. Consumenten beschikken over enorm veel spaargeld dat ze kunnen inzetten naarmate de economie zich verder normaliseert. De tweede helft van het jaar wordt wat onduidelijker omdat de centrale banken wereldwijd minder inschikkelijk kunnen worden als de inflatie aanhoudt.

Advertentie

Consumenten beschikken over enorm veel spaargeld dat ze kunnen inzetten naarmate de economie zich normaliseert.

Brian Kloss
Portfolio Manager, Global Fixed Income, Brandywine Global, onderdeel van Franklin Templeton

De grondstoffenprijzen zijn fors gestegen. Blijven ze even hoog? Hoe kan een belegger daar best rekening mee houden?

De grondstoffenprijzen stegen eerder dit jaar doordat zowel vraag als aanbod aanzienlijk veranderden in het kielzog van een wereldwijde heropening. Tijdens de ‘blijf in uw kot’-periode van 2020 verminderden de meeste grondstoffenproducenten hun productie, maar dat veranderde drastisch toen vaccinatiecampagnes een heropleving van de bouw- en productiesector over de hele wereld mogelijk maakten. Tegelijkertijd kreeg de bevoorradingsketen van schepen, treinen en zelfs vrachtwagens het moeilijk om de plotse piek in de vraag bij te benen omdat wereldwijde tekorten aan arbeidskrachten ernstige vertragingen veroorzaakten. Volgens ons zijn deze verstoringen tijdelijk en herstelbaar. Wij vermoeden dan ook dat de grondstoffenprijzen in de toekomst weer minder extreem worden, waarschijnlijk via een geleidelijke maar gestage daling naarmate de arbeidsmarkt wereldwijd normaliseert. Wij zijn in dit klimaat zeer selectief in sectoren die het gevoeligst zijn voor grondstoffenprijzen: basisindustrie en energie. Wij geven de voorkeur aan bedrijven met een sterke balans, een beheersbare schuldgraad en toegang tot de kapitaalmarkten op het moment dat de marges de grondstoffenprijzen wellicht zullen volgen. 

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.