BlackRock
Zit er groei aan te komen in de Verenigde Staten na de bewogen presidentsverkiezingen? Welke evoluties of mogelijkheden ziet u? We hebben onze vooruitzichten voor de VS in positieve zin aangepast. We kiezen bij voorkeur voor kwalitatieve large caps die structureel groeien en voor kleinere bedrijven die gericht zijn op een potentiële conjuncturele opleving. De pandemie heeft enkele belangrijke trends versneld, zoals een toename van duurzame activa en de dominantie van grote technologiebedrijven. In vergelijking met andere grote aandelenmarkten heeft de Amerikaanse markt een gunstige samenstelling. Ze kan bogen op sterke bedrijven met solide balansen en een goede cashflow, actief in sectoren die op lange termijn groeien, zoals technologie en gezondheidszorg. De markten wegen een heropflakkering van het coronavirus op korte termijn af tegen de ontwikkeling van vaccins. De uitdagende maanden die voor ons liggen in de VS en Europa zouden de argumenten voor verdere outperformance van grote technologieen gezondheidszorgbedrijven kunnen ondersteunen. Tegelijk kan het vooruitzicht van een versnelde economische herstart in 2021 gunstig zijn voor meer cyclisch beleggen.
Hoe ziet u 2021 tegemoet? Bent u eerder optimistisch of pessimistisch? (risico’s en/of kansen) Veel hangt af van hoe snel en hoe effectief het vaccin beschikbaar wordt. In de VS zijn de vooruitzichten op steun voor gezinnen en bedrijven eerder beperkt. Een vaccin is er essentieel voor een economische doorstart. Al zullen de economie van de eurozone en die van de VS in het vierde kwartaal krimpen, Blackrock blijft van mening dat het uiteindelijke tekort slechts een fractie zal zijn van de tekorten tijdens de grote financiële crisis. Tot slot zijn we optimistisch dat covid-19 de katalysator zal zijn om beleggers bewuster te laten kiezen voor duurzaamheid. Het coronavirus heeft de aandacht gevestigd op een aantal ondergewaardeerde factoren in Environmental, Social & Governance. Denk bijvoorbeeld aan duurzame supplychain of de veiligheid van werknemers. Daarnaast krijgen bedrijven die bewust omgaan met de klimaatverandering meer steun.
Waarin zou u beleggers zeker aanraden om te investeren in de eerste jaarhelft van 2021? We zien de strategische rivaliteit tussen de VS en China aanhouden. Dat veroorzaakt een voortdurende tweedeling in de technologiesector, aangezien China zelfvoorzienend wil zijn in fundamentele technologie en zijn kapitaalmarkten openstelt. Toch verwachten we dat de VS opnieuw meer met China zal samenwerken als het over klimaatverandering en gezondheidszorg gaat. Bovendien zullen de Amerikaanse handelsrelaties en het buitenlands beleid weer wat voorspelbaarder worden. In 2021 moeten beleggers hun portefeuilles aanpassen aan deze structurele trends. Wij zien China als een aparte groeipool en een investeringsbestemming die losstaat van de opkomende markten. We zien drie beleggingsfasen: vooroplopen zoals Blackrock dat doet, meegaan met de trend of de stroom volgen.