Cybersecurity heeft dringend extra werkkrachten nodig. En kmo’s zijn zich te weinig bewust van het potentieel gevaar. Dat zijn de conclusies van het eerste rapport over cybersecurity in België dat technologiefederatie Agoria onlangs voorstelde.
Weinig technici zijn tegelijk zo onzichtbaar en zo cruciaal als de specialisten in cybersecurity die de Belgische burgers, bedrijven en overheden beschermen. Ze zijn aan de slag in een industrie die jaarlijks groeit - maar potentieel niet snel genoeg om de stijgende dreiging af te wenden.
Technologiefederatie Agoria presenteerde midden november in Brussel een uitgebreide studie die de Belgische cybersecuritysector in kaart brengt. ‘Deze eerste sociaal-economische studie geeft een zeer duidelijk beeld waar de cybersecurity sector in België staat en waar we inspanningen moeten leveren’, zegt Filip Verstockt, General Manager van Orange Cyberdefense België. Verstockt is als medeoprichter en voorzitter van CMiB een van de drijvende krachten achter de studie, samen met CMiB Senior Business Group Leader Eric Van Cangh.
Tijdelijk sluiten
In België zijn 441 bedrijven actief in de cybersecurity, samen goed voor 1,58 miljard euro. De populairste klanten zijn telecom en IT (21%), financiële dienstverlening (20%) en de overheid (19%). Dat zijn sectoren waar de kans op een hack groot is, al is niemand natuurlijk echt veilig voor online criminelen.
Zo meldt Agoria dat er in 2021 maar liefst 37.982 incidenten werden gerapporteerd, goed voor 100 aanvallen per dag. Het is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2019.
De daderprofielen zijn zeer uiteenlopend. Het gaat van mensen die geld of data willen stelen tot instanties die willen wegen op het publieke debat. Slechts 30 procent van de criminelen wordt effectief vervolgd, de rest ontsnapt.
Nog zo’n hallucinant cijfer: 42 procent van de kmo’s had vorig jaar last van een cyberaanval, in 38 procent van de gevallen lag de onderneming tijdelijk stil. Ondanks die dreiging heeft de helft van de Belgische bedrijven geen doordachte strategie rond cybersecurity. 'De vraag is niet meer of je met een cyberaanval geconfronteerd zal worden, maar wel wanneer en hoe je zal reageren,' vertelt Dominique Demonté, Director Context van Agoria. 'Daarom moet iedereen zich de vraag stellen of ze wel voldoende gewapend zijn.'
Openstaande vacatures
- 42 procent van de kmo’s had vorig jaar last van een cyberaanval, in 38 procent van de gevallen lag de onderneming tijdelijk stil.
- In 2021 werden in België maar liefst 37.982 incidenten gerapporteerd.
- In België zijn 441 bedrijven actief in de cybersecurity, samen goed voor een verkoopcijfer van 1,58 miljard euro. Op dit ogenblik zijn er 1.205 openstaande vacatures.
Er is dus een grote behoefte aan mensen met expertise, maar die zijn er onvoldoende. In totaal zijn in België 6.450 voltijdse profielen in de cybersecurity aan de slag, maar er staan tegelijkertijd 1.205 vacatures open. Agoria trekt dan ook aan de alarmbel. De vacaturegraad - het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de sector - ligt met 16 procent een pak hoger dan in de IT-sector (9,1%) of de brede Belgische arbeidsmarkt (5%).
Vooral in Wallonië is de sector nog klein: in Vlaanderen werken er 4.210 mensen in de cybersecurity, in Wallonië amper 455. In Brussel gaat het over 1.720 mensen.
De vraag naar extra werkkrachten gaat breder dan alleen de cybersecuritysector zelf. Ook andere bedrijven zijn op zoek naar expertise om zich digitaal te beveiligen. In totaal telt men zo meer dan 1.500 openstaande vacatures. De experts van Agoria pleiten voor meer geld voor relevante opleidingen.
Daarnaast bevat het rapport nog aanbevelingen. Zo wil men het beleid minder gefragmenteerd maken en inzetten op bewustzijn. Vooral kmo’s lijken zich niet te realiseren hoe ernstig de dreiging is, zeggen de experts in het rapport: ‘Bestuursleden en managers realiseren zich zelden dat een investering in cybersecurity een investering is in bedrijfszekerheid, integriteit en consumentenvertrouwen - en een cruciale bescherming tegen potentieel desastreuze inbraken.’
We moeten cybersecurity als een businessopportuniteit zien, zowel als sector, als voor ieder bedrijf in België.
Filip Verstockt: ‘Ik ben ervan overtuigd dat België dankzij onze ligging en kenniscentra alle troeven in handen heeft om de Europese koploper op vlak van cybersecurity te zijn, maar alleen als we de ontwikkeling van talent versnellen en onze concurrentiekracht versterken.
We moeten cybersecurity als een businessopportuniteit zien, zowel als sector, als voor ieder bedrijf in België. Door aan je klanten te laten zien dat je werk maakt van cyberveiligheid stel je je op als een betrouwbare partner die continuïteit kan garanderen.’
'We hebben alle troeven in handen om van België een cybernatie van wereldklasse te maken,' besluit Eric Van Cangh.