Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Actief aandeelhouderschap creëert sociaal en financieel rendement

©shutterstock

Steeds meer beleggers gebruiken corporate engagement of actief aandeelhouderschap om het gedrag van bedrijven te beïnvloeden. Dat biedt alleen maar voordelen: voor het bedrijf, voor de belegger en voor de planeet. ‘De meeste bedrijven zijn bereid om de dialoog aan te gaan’, zegt Faryda Lindeman van NN Investment Partners.

In Europa is actief aandeelhouderschap een erg populaire strategie voor verantwoord beleggen. ‘Nieuwe regelgeving zal die groei nog bevorderen’, voorspelt Faryda Lindeman, Senior Corporate Governance Specialist bij NN Investment Partners, ‘net zoals de druk die bedrijven en investeerders voelen om duurzame managementpraktijken te implementeren.’ En dat is goed nieuws, want betrokkenheid biedt voordelen. Environmental, Social en Governance (ESG)-kwesties zijn belangrijke drijfveren voor aandeelhouderswaarde.

‘Bovendien kunnen investeerders dankzij actief aandeelhouderschap druk uitoefenen en een positieve ecologische en sociale impact genereren’, gaat Lindeman voort. Ten slotte helpt betrokkenheid beleggers om te voldoen aan wettelijke vereisten en richtlijnen. In 2019 wordt in Nederland bijvoorbeeld de Dutch Stewardship Code van kracht, waardoor beleggers transparantie moeten bieden over hun activiteiten als actieve aandeelhouder.

Advertentie

Verschillende vormen van engagement

NN Investment Partners is al jaren bezig met actief aandeelhouderschap. ‘Onze analisten en portfoliomanagers praten regelmatig met bedrijven waarin ze beleggen, en vaak nemen onze ESG-specialisten deel aan die gesprekken. Toegang op bestuurdersniveau is niet abnormaal’, weet Lindeman. ‘Daarnaast zijn we actief in samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld rond klimaatverandering in de olie- en gassector en de palmolie-industrie.’ Via de dialoog over ESG-kwesties wil NN Investment Partners een positieve verandering tot stand te brengen.

‘Dat gaat zowel over algemene bedrijfsproblemen, als de ESG-prestaties van een bedrijf en de bijdrage aan de SDG’s, de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.’ Sleutel in dit proces? Materialiteit, of de factoren die een materiële impact hebben op de duurzaamheid van het bedrijfsmodel op langere termijn én de aandelenkoers.

‘Als we ons zorgen maken over de ESG-praktijken van een bedrijf, dan is dat een goede reden om onze positionering te heroverwegen.’

Faryda Lindeman
Senior Corporate Governance Specialist bij NN Investment Partners

©NN Investment Partners

Advertentie

‘Dat kunnen veiligheidsnormen zijn, milieueffecten en toegang tot hulpbronnen in de mijnindustrie, sociale en arbeidskwesties, productaansprakelijkheid en omkoping in de gezondheidszorg, enzovoort’, somt Lindeman op.

Vorig jaar sprak NNIP met meer dan 350 bedrijven over ESG-gerelateerde onderwerpen. ‘Dat is 10 procent meer dan in 2016, en we verwachten dat die groei aanhoudt. Als we ons grote zorgen maken over de ESG-praktijken van een bedrijf en als het management niet openstaat voor onze inspanningen, dan is dat een goede reden om onze positionering te heroverwegen. Maar meestal gaan bedrijven wel graag een dialoog aan’, besluit Lindeman. ‘Want samen kunnen we een positieve impact hebben en ESG-problemen aanpakken die ons vandaag en in de toekomst treffen.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.