De klimaatverandering is een harde realiteit. Ook Nespresso beseft dat. Daarom springt de organisatie uiterst zorgvuldig en duurzaam om met grondstoffen, water en energie. En dat begint vanaf het planten, telen en oogsten van koffiebessen. Een nieuw gemeenschappelijk verwerkingssysteem wordt nu ook in regio’s buiten Colombia uitgerold.
Generaties lang hebben landbouwers hun koffie individueel verwerkt. Daarbij verloren ze veel tijd. En door het gebrek aan de beste methodes en het juiste materiaal verbruikten ze soms onnodig veel water. Om dat allemaal te vermijden, bouwde Nespresso samen met een aantal partners een nieuw verwerkingsstation. Het station maakt onderdeel uit van het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma en bevindt zich vandaag in Jardín, Colombia, diep in de Andes.
De bedoeling van het verwerkingsstation is om een constante toevoer van kwaliteitskoffie te verzekeren en tegelijk het inkomen van de boeren te doen stijgen, zonder het milieu te schaden. Het functioneert rondom een centraal proces, dat de efficiëntie zowel op sociaal, financieel als milieuvlak verhoogt. Zo bespaart de voorziening gemiddeld 60 procent water, voorkomt ze verontreiniging en winnen de boeren ieder gemiddeld vier uur verwerkingstijd.
Besparing van 4,2 miljoen liter water per jaar
Ongeveer 200 boeren maken vandaag gebruik van het nieuwe verwerkingsstation. Dat verloopt als volgt: zodra de landbouwers de rode koffiebessen hebben geplukt, leveren ze die af bij het verwerkingsstation, dat beheerd wordt door een coöperatie. De boeren worden betaald volgens het percentage van rijpe, rode bessen die ze aanleveren. Geen enkele bes gaat verloren. En het nauwkeurig gecontroleerde productieproces garandeert tevens bonen van een hogere kwaliteit.
De bessen gaan vervolgens in een machine die het velletje en de buitenste pulp verwijdert. Die pulp wordt verwerkt en verdeeld onder de boeren, die ze gebruiken als compost. Ook dat is positief voor het milieu.
Het afvalwater dat ontstaat uit het verwerken van de bessen wordt rechtstreeks vanuit het verwerkingsstation gezuiverd. Wat rest, is proper water dat zoveel mogelijk heringezet wordt. Ook niet onbelangrijk: doordat de boeren hun koffie niet meer zelf verwerken, bespaart het station maar liefst 4,2 miljoen liter water op jaarbasis.
Minder CO2, minder water en een betere bodem
De klimaatverandering aanpakken en CO2-uitstoot verminderen behoren tot de meest dringende uitdagingen van onze tijd. De koffieproducerende gemeenschappen waarmee Nespresso over de hele wereld werkt, zullen daar een grote impact van ondervinden. Daarom moet niet alleen de uitstoot verminderen, maar helpt Nespresso die gemeenschappen ook om zich aan te passen aan de gevolgen, zodat ze kunnen blijven groeien op lange termijn.
‘Dankzij ons capsulesysteem gebruiken koffieliefhebbers exáct de nodige hoeveelheid grondstoffen – zoals koffie, water en energie – en nooit meer dan ze nodig hebben om hun favoriete kopje te bereiden’
Het planten van bomen is een van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, omdat bomen kooldioxide opvangen. Daarenboven bespaart Nespresso vandaag ook wereldwijd water in en rond de koffieplantages door er steeds meer bomen te planten. Op die manier verkleint het bedrijf er voortdurend de C02-voetafdruk. Elk jaar berekent Nespresso Belux hoeveel koffie er gedronken wordt door zijn professionele klanten in onder meer kantoren, restaurants en hotels. De onvermijdelijke CO2-uitstoot van die gedronken koffies wordt dan gecompenseerd door, onder andere, bomen te planten. Zo is een kopje Nespresso-koffie bij professionele klanten in Belux al CO2-neutraal sinds eind 2020. Tegen 2022 is elk kopje Nespresso-koffie CO2-neutraal.
Bomen maken de koffieteelt duurzamer. In de eerste plaats omdat ze voor schaduw zorgen, waardoor de koffieplanten minder water nodig hebben. Daarnaast verbeteren bomen ook de bodemkwaliteit en verkleinen het risico op bodemerosie. En ze vergroten de biodiversiteit, omdat ze een habitat creëren voor insecten, vogels en andere dieren. En last but not least halen bomen kooldioxide uit de atmosfeer. In 2020 plantte alleen al Nespresso Belux samen met de onafhankelijke partner PUR Projet meer dan 14.000 bomen bij meer dan 50 boeren in Colombia, Guatemala en Ethiopië. Die bossen hebben vandaag een geschatte oppervlakte van 28 hectare: dat is bijna even groot als 40 voetbalvelden. Of anders gesteld: de aangeplante bomen compenseren elk jaar meer dan 150.000 ton CO₂.
Uitbreiding en waterrecuperatie
Om nog even terug te keren naar het verwerkingsstation. De komende jaren blijft Nespresso dat onafgebroken verbeteren en uitbreiden naar andere locaties. Zo kunnen er nog meer boeren van genieten. Tot slot zet Nespresso ook volop in op regen- en spoelwaterrecuperatie, door water op te vangen en het al dan niet na zuivering opnieuw in te zetten. Dat gebeurt niet alleen in de buurt van de plantages, maar ook bij de drie productiecentra van Nespresso in Zwitserland.
Er wordt weleens gegrapt dat de grootste koffiedrinker de gootsteen is. De achterliggende logica? Bedrijven en medewerkers die een volle pot koffie serveren, drinken die zelden tot op de bodem leeg. Nespresso denkt na over koffie in een ruimere context: van de boeren die het eerste zaadje planten tot de eerste slok van een vers bereid kopje. ‘Dankzij ons capsulesysteem gebruiken koffieliefhebbers exáct de nodige hoeveelheid grondstoffen en nooit meer dan ze nodig hebben om hun favoriete kopje te bereiden’, beklemtoont Guillaume Le Cunff, CEO bij Nespresso. ‘Ons portiesysteem combineert de juiste hoeveelheid water, koffie en energie tot het perfecte kopje.’ Niets meer, niets minder. Want elke druppel telt, klinkt het.