Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Bomen maken koffieteelt CO2–neutraler'

De geplante bomen zijn altijd inheemse soorten. Ze worden zorgvuldig geselecteerd door lokale koffieboeren en agronomen. (Copyright: WorldFoodorama & PUR Projet)

Sinds 2014 heeft Nespresso al 4,5 miljoen bomen geplant en tegen eind dit jaar zullen dat er meer dan 5 miljoen zijn. ‘Bomen planten is een van de meest efficiënte maatregelen tegen de klimaatverandering’, zegt Kelly Gouhoury, Programs Manager bij PUR Projet, de onafhankelijke partner die voor Nespresso de aanplant van de bomen in goede banen leidt.

Elk jaar berekent Nespresso hoeveel koffie zijn professionele klanten gedronken hebben in onder meer kantoren, restaurants en hotels. De onvermijdelijke CO2-uitstoot van die koffies wordt vervolgens gecompenseerd door bomen te planten in en rond koffieplantages. Voor België en Luxemburg komt dat neer op 14.000 nieuwe bomen in 2020 in Colombia, Guatemala en Ethiopië.

Bomen versus klimaatverandering

Advertentie

‘Bomen planten is een van de meest efficiënte maatregelen tegen de klimaatverandering’, vertelt Kelly Gouhoury, Programs Manager bij PUR Projet. Deze Franse organisatie werkt samen met andere bedrijven om de ecosystemen waarvan zij afhankelijk zijn te regenereren. PUR Project maakt leidt voor Nespresso de aanplant van de bomen in goede banen. ‘Bomen vangen koolstofdioxide op. Ze maken de koffieteelt duurzamer, in de eerste plaats omdat ze voor schaduw zorgen, waardoor de koffieplanten minder water nodig hebben.’ Daarnaast verbeteren bomen de bodemkwaliteit. ‘Ze vergroten ook de biodiversiteit, omdat ze een habitat creëren voor insecten, vogels en andere dieren’, klinkt het. Met de 14.000 bomen die in 2020 geplant worden, helpt Nespresso Belux al meer dan 50 boeren in drie landen. De herstelde terreinen hebben een geschatte oppervlakte van 28 hectare of bijna 40 voetbalvelden.

‘Bomen planten is een van de meest efficiënte maatregelen tegen de klimaatverandering.’ - Kelly Gouhoury,  Programs Manager bij PUR Projet
‘Bomen planten is een van de meest efficiënte maatregelen tegen de klimaatverandering.’ - Kelly Gouhoury, Programs Manager bij PUR Projet

Nog een voordeel: een betere bodem en een verhoogde biodiversiteit verhogen ook de kwaliteit van de koffie. Die brengt na het oogsten meer op voor de lokale telers, zodat ze beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. ‘De boeren kunnen ook de vruchten van de bomen gebruiken als extra bron van inkomsten’, vertelt Kelly Gouhoury. ‘Door het land te beschermen en de weerbaarheid tegen klimaatverandering te vergroten, maken we de koffieteelt in zijn geheel duurzamer.’  

Inheemse bomen

De geplante bomen zijn altijd inheemse soorten. Ze worden zorgvuldig geselecteerd door lokale koffieboeren en agronomen. ‘De bomen worden ook lokaal gekweekt’, weet Kelly Gouhoury. ‘Zo moeten ze niet lang getransporteerd worden naar de plantages waar ze uiteindelijk geplant zullen worden. De boeren verzorgen de bomen na de aanplanting, en ze krijgen daar ook een ondersteunende training voor.’ 

Advertentie

Voor élk boomplantproject wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Die gaat na of agrobosbouw geschikt is in een bepaalde regio. ‘Lokale teams van PUR Projet monitoren het aanplantproces ter plaatse’, zegt Kelly Gouhoury. ‘De bomen worden ook altijd geplant in het regenseizoen. Dat is tussen april en juli in Ethiopië, in juni of juli in Guatemala en tussen oktober en november in Colombia.’

De regio’s waar PUR Projet het boomplanten coördineert worden meermaals per jaar bezocht. Kelly Gouhoury: ‘Zo garanderen we een langdurige positieve impact op het milieu en de koffiegemeenschappen. Dat is een hele uitdaging en ook een intens werk, maar het is noodzakelijk om de positieve effecten van onze gezamenlijke inspanningen met Nespresso te maximaliseren. Het is ook een zeer dankbare job, iedereen die bij dit project betrokken is, haalt er voldoening uit.’

100% CO2–neutrale koffie tegen 2022

Bomen planten is slechts een van de vele inspanningen die Nespresso levert om de ecologische voetafdruk van koffiedrinken te verkleinen. Het recycleert ook gebruikte capsules, investeert in koffiegemeenschappen via het AAA Sustainable Quality™ Program en produceert zoveel mogelijk met hernieuwbare energie. Tegen eind 2022 wil het bedrijf dat élk kopje Nespresso-koffie wereldwijd CO2–neutraal is. Dat doel werd oorspronkelijk tegen 2030 vooropgesteld. Maar Nespresso zal de komende jaren zijn duurzaamheidsinitiatieven fors versnellen, van inkoop tot en met recyclage.

 

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.